En del vaknar med tankar kring kaffe, vad de ska ha på sig, ångest för att gå till jobbet och annat som är helt normalt. Själv vaknade jag på morgonen med tankar kring människans anpassningsbarhet.

Beställ Fyrvaktarens son och draken

Varför min hjärna väljer att plocka fram konstiga tankar på morgonen kan jag bara spekulera om. Att det blev just vår förmåga att anpassa oss handlar nog om att jag såg Dox: Flotten på SVT och den hängde kvar. Den handlar om ett mänskligt experiment på 70-talet där ett antal personer från hela världen placerades på en flotte under 90 dagar i syfte att studera dem. Klart sevärd!

Människans förmåga till att anpassa sig efter omständigheterna är för mig ett tveeggat svärd. Den förmågan är den absolut viktigaste till att vi ens lever idag. Under tusentals år har vi kämpat mot tvära omkastningar i vår miljö. Det kan vara att klimatet förändras och vi hittat nya sätt att överleva. Det kan ha varit att vi tvingats fly till platser som inte borde vara möjliga att bo på, men vi har hittat sätt. Det kan ha varit att vi varit ett fritt folk, som plötsligt förslavats. Det finns en miljard saker som vi har fått anpassa oss till genom årtusenden. Hade vi inte klarat av det hade vi för länge sedan dukat under som art.

Samtidigt har vi i vårt moderna samhälle ett problem med att vi anpassar oss i situationer som inte gör oss lyckliga. Vi lever i ett samhälle där vi faktiskt är fria individer. Vi har ingen övermakt som tvingar oss att göra saker vi inte vill. Vi har rätt att byta jobb, vi har rätt att skilja oss, vi har rätt att byta bostad. Det som människan kämpat för i alla tider, det har vi i vårt samhälle idag. Ändå väljer många att anpassa sig till situationer som inte gör dem lyckliga.

Så länge vi lever i ett samhälle med andra individer kommer vi behöver anpassa oss. För mänsklighetens överlevnad kommer vi behöva anpassa oss (klimatet och andra omställningar). Det är ett måste att vi är anpassningsbara, men allt det där andra som vi anpassar oss till som inte leder oss rätt, det behöver vi göra något åt. Att anpassa dig till livssituationer som du inte mår bra i, när du har frihet att välja annat, är slöseri med lycka. Det värsta slöseri jag vet… Din förmåga att anpassa dig är en av de bästa egenskaper du fått. Vilket gör att om du vågar förändra ditt liv för att bli lyckligare, kommer du med all säkerhet ha förmågan att anpassa dig till det nya.

En viktig faktor till lycka är att lära sig förstå när du ska anpassa dig, när du ska förändra situationen, när du ska göra små förändringar och när du ska göra stora. Det kommer med träning, så länge du bestämmer dig för att du är värd att leva ett lyckligt liv och att du äger din egen lycka!

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

Happy Cato