Nyckelringsfaktorn

Vi pratar ofta om nyckelfaktorer, men aldrig om nyckelringsfaktorn. Det kan vara för att det är ett uttryck jag kom på idag. 🙂

Jag har köpt en ny cykel och det innebar två nya nycklar in på nyckelringen. Det är av den anledningen mina tankar börjat gå mot begreppet nyckelringsfaktorn. Ett litet tag i livet var jag nere på två nycklar i min nyckelring. Bara två nycklar att hålla reda på. Det var en extremt kort period, men ändå. Idag växte nyckelringen till sju nycklar. Då har jag ändå inte räknat med de nycklar och taggar jag också har i från det jobb jag nu jobbar distans på. Eller bilnyckeln till vår gemensamma bil. Då blir det ytterligare fem.

Ju fler nycklar jag får i min nyckelring, desto sämre känns det. Många nycklar visar på något sorts ekonomisk och materiell välmående, men jag känner att ju fler nycklar jag får desto sämre är det för det mentala välmåendet. Det är som att varje ny nyckel är tunga som bly. De begränsar min frihet. Det låter sjukt, men det påverkar mig.

Inga nycklar är inte heller en väg till lycka

Idén med nyckelringsfaktorn bygger på att vi behöver ha rätt antal nycklar för oss själva. Skulle jag ha noll nycklar skulle det inte vara bra, vi behöver en nyckelring med en hemnyckel. Annars blir det svårt att vara lycklig, även om vi är helt fria. 🙂 Jag kan också tänka mig en nyckel till min arbetsplats (fast inte det viktigaste i mitt liv) samt en till någon form av transportmedel. Den senare är inte heller superviktig. Varje nyckel därutöver känns onödig. En nyckel till innebär mer materiella saker, mer ansvar och mer problem. Varje nyckel är inte en nyckel till frihet, utan till inlåsning.

Jag älskar mitt liv på alla sätt, men jag vill inte ha fler nycklar i nyckelringen nu. Jag hoppas min nya arbetsplats har kodlås, eller åtminstone bara en tag som går till allt. 🙂 Jag vill känna mig lättare, känna mig fri, det är då jag presterar som bäst. Livet ska vara lätt och med en nyckelring med få fysiska nycklar blir livet lättare, det är jag övertygad om! Ge mig mentala nycklar istället, den nyckelringen får gärna vara fullsmockad!

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

/Happy Cato