Att känna sig tillräcklig

Jag har den senaste tiden haft flera samtal om svårigheten med att känna sig tillräcklig som människa. Vi lever i en värld där vi ständigt jämför oss med andra, där vi strävar efter att vara perfekta, där vi känner oss pressade att prestera och uppnå.

Vi lever i en värld där vi ofta känner oss otillräckliga, oavsett hur mycket vi gör eller har. Hur kan vi då lära oss att känna oss tillräckliga, att acceptera oss själva som vi är, att njuta av livet utan att oroa oss för vad andra tycker eller förväntar sig av oss?

Det finns ingen enkel lösning på denna fråga, men det finns några saker som kan hjälpa oss på vägen mot en större självkänsla och ett mer harmoniskt liv. Här är några tips som jag har funnit användbara.

Fokusera på det du har, inte på det du saknar

Det är lätt att fastna i en negativ spiral där vi bara ser våra brister, misstag och problem. Men om vi istället riktar vår uppmärksamhet mot det vi har, det vi kan, det vi har åstadkommit och det vi är tacksamma för, så kan vi känna oss mer nöjda och glada. En bra övning är att skriva ner tre saker varje dag som du är tacksam för eller stolt över.

Sluta jämföra dig med andra

Det är mänskligt att jämföra sig med andra, men det är oftast inte konstruktivt eller rättvist. Vi tenderar att jämföra vårt sämsta med andras bästa, att glömma bort att alla har sina egna utmaningar och svårigheter, och att bortse från våra egna styrkor och fördelar.

Dessutom är det omöjligt att mäta sig med någon annans standard, eftersom vi alla är unika och har olika mål, värderingar och drömmar. Istället för att jämföra dig med andra, försök att jämföra dig med dig själv. Se hur du har utvecklats, lärt dig och växt som person.

Sätt realistiska och meningsfulla mål

Det är bra att ha ambitioner och sträva efter att förbättra sig själv, men det är också viktigt att vara realistisk och inte sätta ribban för högt eller för lågt. Om du sätter mål som är för svåra att nå, så riskerar du att bli frustrerad, besviken och stressad.

Om du sätter mål som är för lätta eller ointressanta, så riskerar du att bli uttråkad, apatisk och missnöjd. Försök att hitta en balans mellan utmaning och njutning, mellan vad du vill göra och vad du kan göra. Och se till att dina mål är meningsfulla för dig, inte bara för någon annan.

Var snäll mot dig själv

Ofta är vi våra egna värsta kritiker, och vi dömer oss själva hårdare än vi skulle göra med någon annan. Vi säger saker till oss själva som vi aldrig skulle säga till en vän eller ett barn. Fokus blir på våra fel istället för våra förtjänster. Risken är att vi straffar oss själva istället för att belöna oss själva. Detta är inte bara destruktivt för vår självkänsla, utan också för vår motivation, vår hälsa och vårt välbefinnande.

Så nästa gång du känner dig otillräcklig, försök att vara snäll mot dig själv. Ge dig själv en komplimang, en klapp på axeln, ett leende. Behandla dig själv som du skulle behandla någon du älskar.

Omge dig med positiva människor som ser dig som tillräcklig

De människor vi umgås med påverkar oss mer än vi kanske tror. De kan lyfta oss upp eller dra ner oss, de kan inspirera oss eller hindra oss, de kan stötta oss eller såra oss. Därför är det viktigt att välja våra vänner och relationer med omsorg, och att omge oss med människor som är positiva, ärliga, respektfulla och kärleksfulla. Människor som ser det bästa i oss, som uppmuntrar oss att följa våra drömmar, som accepterar oss som vi är. Och glöm inte att vara en sådan person för andra också.

Att känna sig tillräcklig tar tid

Att känna sig tillräcklig är inte något som händer över en natt, utan något som kräver tid, tålamod och träning. Men det är möjligt, och det är värt det. För när vi känner oss tillräckliga, så känner vi oss också fria, glada och levande.

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

/Happycato