En konst att skriva böcker?

Är det en konst att skriva böcker eller handlar det helt enkelt om hårt arbete? Eller är det ens hårt arbete som krävs? Ni är många därute som när en dröm om att skriva böcker. En del av er gör det, andra låter drömmen förbli en dröm.

Jag gillar när människor förverkligar sina drömmar. Det är en bra väg till ett lyckligare liv. När vi blir äldre vill vi se tillbaka på ett liv där vi gjorde de saker vi drömde om. Annars riskerar vi att ångra saker och i värsta fall landa i bitterhet. Därför tänkte jag idag enkelt förklara vad som krävs och det är inte komplicerat.

Ord på papper

Det är inte svårare än att sätta ord på papper. Ja, det krävs en idé till en bok, men oftast inte mer än så. Resten går sen att lösa. Jag började mitt skrivande i vuxen ålder med att skriva filmmanus. De böcker jag läste på ämnet (det var många!) återkom hela tiden till att writing is rewriting. Alltså att ditt första utkast inte är den bästa versionen, utan att det kommer att behöva skrivas om. Inte bara en gång utan flera gånger.

Att skriva om är inte det roligaste jag vet, men jag vet också att när jag väl fått ett första utkast på plats kommer jag ta mig tiden att skriva om. Varför lägga kanske hundratals timmar på något för att sedan inte göra klart det? Utmaningen ligger alltså främst i att börja skriva och få ner ett råmanus som du sedan kan bearbeta.

Första utkastet är skit

Om vi vet att första utkastet inte är den färdiga produkten, då kan vi också släppa pressen att varje mening ska vara perfekt. Vi kan släppa meningsbyggnader och stavfel. Du kan till och med skita i att det finns logiska luckor i vårt manus eller att det saknas något kapitel. Vi kan bara fokusera på att få ner text på papper. I mitt fall där jag skriver romaner i historisk kontext lägger jag också tid på att göra massor av research, men det återkommer jag till.

Säg att vi vill skriva en bok. Den kan ha varierande antal sidor, men vi kan säga att 100 boksidor är ungefär 22 500 ord. Mina äventyrsböcker om Hanö ligger på 40 000-50 000 ord. Alltså ungefär 200 boksidor. Vill du skriva för en yngre publik är det ofta betydligt färre ord. Vill du skriva stora epos betydligt fler.

För att kunna exemplifiera så säger vi att du vill skriva en roman på 200 sidor. Det innebär ungefär 45 000 ord. En A4-sida i Word skriven med 1 1/2 radavstånd och i Times New Roman storlek 12 ligger på mellan 300 och 500 ord, beroende på hur mycket dialog det är. För enkelhetens skull säger vi att en A4 i detta fallet innehåller 450 ord. Det betyder att för att skriva 45 000 ord och få 200 boksidor behöver du 100 A4-sidor i Word.

Sätt mål

Så, är det en konst att skriva böcker? Inte enligt mig. För det handlar om gnetande. Jag sätter ofta ett mätbart mål när jag ska skriva ett nytt manus. Just nu skriver jag del 3 i Hanö-trilogin. Där har jag satt som mål att skriva 10 000 ord i månaden. Detta bryter jag ner till att det finns ca. 20 vardagar i en månad.

Jag ska alltså skriva 500 ord om dagen dessa dagar. Det är alltså lite mer än en A4 sida. Gör jag det konsekvent på vardagskvällarna har jag alltså nått 45 000 ord på 90 skrivdagar, det är 4 1/2 månad. 500 ord tar mig mindre än en timme att skriva.

Visst, någon dag ibland funkar det inte att skriva. Samtidigt så kan jag ofta få ner 1 000 ord en dag, eller skriva en timme på helgen. Skriver du fem timmar i vecka har du alltså skrivit ett utkast på en roman på under fem månader. Manuset må vara skit, men du har fått ihop ett utkast och det är mer än 95 % av vad alla andra lyckas med. Det är en ren killgissning, men jag har känslan att det finns miljoner människor i Sverige som vill skriva en bok, men som inte gör det.

Research

Om det är hårt arbete med att få ord på papper, är det åtminstone inte ett superkrävande sådant. En timme om dagen och du har ett manus på några månader, det är inte min definition på slitsamt. Att göra research kan däremot vara ett tidskrävande uppdrag. Jag lägger massor av tid på det, men det är också det jag älskar allra mest. Jag får lära mig oerhört mycket och nörda in mig på områden jag inte kan något om.

I den bok jag nu skriver skulle jag kunna lägga år på research. Boken inspireras av en sann händelse där det finns så mycket skrivet och jag tycker det är så kul att läsa om det. Som tur är så är det så att den kunskap vi har idag om händelsen var ett stort mysterium när boken utspelar sig. Carl, Emma och de andra vet väldigt lite om vad som verkligen har hänt, därför väljer jag att också veta mindre än vad jag vill. Åtminstone fram till en brytpunkt där jag måste ta reda på mer.

Att skriva om

När ditt råmanus är klart kan du börja ta hjälp. Låt några närstående läsa det, ge dig den första feedbacken och korrekturen. Släpp manuset själv under den perioden. Sedan går du tillbaka och börjar bearbeta texten.

Vi kan bearbeta en text i evighet. För varje genomläsning kommer du hitta meningar du inte gillar eller ord du vill byta. Det kommer du göra även när boken är tryckt och klar. 🙂 Någonstans behöver du bara sätta stopp, att manuset är good enough.

Sedan får du se vad som händer. Plockar något förlag upp det, ska du ge ut det själv eller via ett hybridförlag. Oavsett vilket är det absolut största jobbet att nå ut med din bok och få den såld. Alla timmar du lagt på skrivandet kommer du högst troligen ha en riktigt dålig payoff på. Endast ett fåtal författare når ut till den breda massan, vi andra skriver ändå. Inte för pengarna eller berömmelse, utan för att det finns för mycket historier inom oss. 🙂 Det är alltså en konst att skriva böcker som genererar pengar… 😉

Lycka till! Kom ihåg att tio ord på papper är bättre än inga!

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

/Happycato