What the fuck, glädje, lycka, happy

Lycka handlar ofta om att våga agera trots att vi är rädda, att säga what the fuck. Vi behöver hitta knepen för att leva livet, istället för att se på, när det sakta drar förbi!

Ett av mina absoluta favoritcitat från filmens värld kommer från den gamla klassikern Risky Business (Föräldrafritt). Joel (Tom Cruise) har alltid tagit den säkra vägen, aldrig tagit några större risker i livet. Fram tills den dag hans föräldrar åker bort några dagar. Hans gode vän Miles (Curtis Armstrong) tycker att Joel skall börja leva lite och ger honom följande fantastiska råd:

”Every now and then, say ”What the fuck.” ”What the fuck” gives you freedom. Freedom brings opportunity, opportunity makes your future…”

När sa du what the fuck senast?

Hur ofta säger du -What the fuck? Vi är ofta så frustrerade över våra egna liv, att vi inte lever dem på det sätt som vi vill göra. Det kan vara att du är i en dålig relation, har ett kasst jobb eller att du helt enkelt vill ha lite roligare i livet. Ändå gör du inget åt det!

Vi är så fruktansvärt förtjusta i att göra det som känns tryggt, det vi känner igen oss i, trots att det inte är det vi vill ha. Det är därför människor stannar i dåliga förhållanden trots att de kanske blir misshandlade. Eller blir kvar på samma hjärndöda arbete i 20 år trots att de hatar det. Vi är så fast i tryggheten trots att den är dålig så att det ibland blir komiskt.

Jag har träffat flera personer som är rädda för att må bra, för de vet inte hur den personen som mår bra kommer att vara. Istället väljer de att må dåligt för att det är åtminstone tryggt! Det är ju fullständigt galet och ändå högst relevant. Börja säga -What the fuck istället!! Vad är det värsta som kan hända? Börja fundera på det, vad är det värsta som egentligen kan hända? I vår del av världen är det relativt lite som kan hända. Slå dig loss från tristessen, det dåliga jobbet eller ditt usla förhållande. Säg -What the fuck och gör något åt det!

Joel säger under en del av filmen att han ska sluta säga -What the fuck. Det visar sig dock till slut, att det är just för att han sagt det som allting blir bra. Filmen får ett lyckligt slut och alla är glada till slut! Så gör som honom, säg -What the fuck! och börja leva lite! Vad är det bästa som kan hända?

Vi ses i en lyckligare och gladare morgondag!

Happy Cato