sjuk lycka glädje forskning happy

Är det möjligt att känna glädje i de svåra stunderna? Är det möjligt att vara lycklig som sjuk?

Jag lärde känna en fantastisk människa för några månader sedan. Hon hade trots sin unga ålder drabbats av svår sjukdom, så svår att läkarna inte trodde att hon skulle klara sig. Hon ville annat! Med en järnvilja och en hälsosam livsstil så har hon kämpat sig tillbaka!

Så idag pratade vi och hon hade fått det besked hon fruktat, nämligen att hon är sjuk igen. Hennes förra sjukdom ställer till det och nu måste hon åter börja om för att nå tillbaka till den nivå hon vill vara på. Ständigt med vetskapen om att sjukdomen kan ta död på henne.

Här skulle de flesta välja att ge upp, välja att klandra gud, livet och allt annat som går att klandra! Men inte den här tjejen, hon tar fram järnviljan igen och inser att hon behöver göra ännu mer gott för sig själv, fokusera på sin egen energi och i små steg göra gott för andra. Hon är säkerligen inte glad eller lycklig över att behöva göra en ny resa. Men hon väljer ändå en attityd att kämpa, hon väljer att fokusera på det positiva och hon väljer faktiskt glädje.

Lottovinnaren vs. den förlamade

På sikt kommer hon faktiskt också vara lika lycklig som innan. Forskningen visar faktiskt på att om du blir förlamad från nacken och ner, eller vinner storvinsten på lotto, bara har kortsiktig påverkan på vår lycka. Efter ungefär sex månader så kommer lottovinnaren och den förlamade vara tillbaka på ungefär samma lyckonivå som innan det hände.

Varför är det så? Jo, förändrade förväntningar på livet! Den förlamade har anpassat sina förväntningar efter sina nya förutsättningar, likaså har lottovinnaren. Det visar på att yttre omständigheter har väldigt lite påverkan på vår långsiktiga lyckonivå. Det är andra faktorer som styr och vår attityd till livet är en av de viktigaste faktorerna. Så även den som drabbas av svår sjukdom kan på sikt återfå samma lyckonivå som tidigare.

Jag är säker på att den här tjejen kommer fixa det! Jag är säker på att hon kommer fortsätta välja glädje och jag är säker på att hon kommer fortsätta göra världen bättre (för övrigt den högsta nivån för att optimera lyckan). Vad väljer du för attityd varje dag? Oavsett om du är frisk eller sjuk kan du påverka den till att se världen med lite, lite gladare ögon!

Vi ses i en lyckligare och gladare morgondag!

Happy Cato