andning lycka meditera glädje

En lucka för andning. 🙂 Det har varit en hektisk och rolig arbetsvecka, så har inte hunnit publicera inlägg som jag har tänkt. Idag blev det dock oväntat omkastning i planeringen så då fanns luckan att slänga in ett inlägg.

Eftersom jag har haft två långa konversationer med vänner denna veckan, om hur viktig vår andning är, så fick dagens ämne handla om just det. För andningen kan påverka vår lycka mycket mer än vad du kanske tror!

Jag brukar ibland säga att vår attityd är det enda vi kan påverka fullt ut. Något som vi också kan påverka till stor del är vår andning. Det är den av alla våra automatiska processer som vi har störst möjlighet att medvetet göra något åt. Sänka pulsen eller förändra matsmältningen kanske vi kan påverka på sikt, men andningen kan vi påverka här och nu.

Dessutom så anser jag att rätt andning är en av de mest basala funktionerna till ett lyckligare liv och det som borde vara enklast för nästan alla att träna på. Så dagens inlägg handlar om andning.

Tittar du på forskning kring lycka, personer som talar om lycka och personer som är lyckliga så återkommer vissa saker. Många av dem mediterar eller gör yoga och många av dem känns sällan speciellt stressade trots att de lever livet fullt ut. Jag vill hävda att detta i stor del på att de andas rätt och genom meditation och yoga medvetet tränar andningen.

Stress och andning

När vi är stressade åker andningen upp, vi har andan i halsen säger vi, och det stämmer ganska väl. Ju högre stress vi har, desto högre upp går vår andning. Det här gör också att vi tar kortare andetag. Har vi andan i halsen hinner den ju inte så långt innan den ska ut igen.

Det stressade tillståndet gör att vi inte får ner tillräckligt med syre i lungorna, vilket gör att kroppen får svårare att syresätta blodet vilket leder till att musklerna inte får tillräckligt för att kunna jobba. Det här är inga konstigheter. All vet detta. Och på kort sikt får det inte så stor effekt, vi kan alla ha andan i halsen ibland utan att det påverkar alltför mycket. Problemet är idag att många ständigt lever så.

Den negativa spiralen

Det blir som en negativ spiral, för andas du inte ordentligt så kommer kropp och hjärna orka mindre, som leder till att du försöker öka farten ännu mer. Det leder till ännu mer stress och till slut så går det inte längre. I de extrema fallen så hyperventilerar du till slut och får andas in i en påse. Det är inte för att du får brist på syre, utan brist på koldioxid. Lite märkligt, men annars hade det varit dumt att andas i en påse.

I vilket fall så kan vi konstatera att en för dålig andning leder till stress och tvärtom. Därför kan vi medvetet börja jobba med andningen. Bara genom att ta några djupa andetag så får vi ner stressnivåerna i kroppen. Kroppen slappnar av och vi börjar fungera bättre igen. När vi tar djupa andetag andas vi nerifrån magen. Det är där vi vill ha vår andning en stor del av tiden. Det gör att vi får ordentligt med syre ner i lungorna och som kan föras ut i kroppen via blodet.

Dessutom bör vi andas in genom näsan, de två små borrarna kan ses som ett dåligt alternativ i jämförelse med den stora munnen för att få ner syre. Det är dock så att det är mycket bättre syretillförsel genom näsan ner till lungorna. Så andas alltid in genom näsan.

Vad kan vi då göra för att bli bättre på att andas?

1. Stressa mindre såklart, då får du ner andningen
2. Meditera
3. Köra andningsövningar
4. Stanna upp och reflektera över vår andning då och då

Punkt 3, andningsövningar, finns det ganska enkla som du kan träna på. En är att du står upp (vår kropp är inte gjord för att sitta ner, så vi andas bättre stående), andas in genom näsan samtidigt som du räknar till fyra. Och sedan andas ut samtidigt som du räknar till fyra.

En annan variant är att du andas in genom näsan i tre sekunder, håller andan i tolv sekunder och sedan andas ut genom munnen i sex sekunder. Känns det för jobbigt så går det att göra det i två, åtta och fyra sekunder istället.

Det finns en tredje variant som du kan köra när du är ute och promenerar är att andas in snabbt fyra gånger via näsan och sedan andas ut fyra gånger via munnen. Gör så i fem till tio minuter.

En sista variant är att bara sitta och andas djup, sex till tio djupa andetag i tio minuter. Gör det varje dag som en träning.

Det finns massor av andra varianter, det är bara att googla. Det viktigaste är att du börjar träna andningen, jobbar målmedvetet på att få ner din andning i magen och fokuserar på saker som skapar mindre stress i ditt liv. Jag tycker, som sagt, att andningen är det enklaste verktyget du har för att skapa dig ett lyckligare liv, så ska du bara göra en sak, börja andas bättre!

Vi ses i en lyckligare, gladare och mer avstressad morgondag!

Happy Cato