Träning lycka

Jag hade idag en konversation med en person som står mig nära. Det handlade om ett ämne som jag ofta stöter på i mina samtal med människor, nämligen träning. Eller mer om oförmågan att börja träna. Trots att man vet att det skulle vara bra. Så idag vill jag bara ge alla som inte är speciellt fysiskt aktiva en uppmaning, börja röra på er!!

Det finns forskning på deprimerade personer och kopplingen till fysisk aktivitet. I en studie fick personer med depression tre olika recept. En grupp fick endast antidepressiva medel. En andra grupp fick en kombination av antidepressiva och fysisk aktivitet. Den tredje gruppen fick bara fysisk aktivitet. Efter några veckor följdes personerna i studien upp. Grupp två och tre uppvisade ett klart bättre mående än grupp ett. Alltså, de som hade någon form av fysisk aktivitet som recept hade större framgång att komma ur sin depression än de som bara hade antidepressiva mediciner.

Efter några månader så följde man upp gruppen igen och det visade sig nu att grupp tre mådde bättre än de andra grupperna. De personer som alltså bara hade fått fysisk aktivitet i sitt recept, var alltså de som nu mådde bäst! Bättre än medicinerna.

Vi lever i ett samhälle där alltför många vill ha snabba lösningar på sina problem. Piller är en sådan lösning, den hjälper ju här och nu, men du får inte ett verktyg som hjälper dig långsiktigt. Fysisk aktivitet är ett verktyg som du kan använda varje dag i hela livet för att må bättre! Det handlar inte bara om det, fysisk aktivitet har så oerhört många positiva effekter på oss. Den frigör endorfiner, den gör vår kropp starkare, den får oss att sova bättre, ger oss energi, ökar vår koncentrationsförmåga och mycket mycket mer. Boken Hjärnstark har fått mycket uppmärksamhet det senaste året. Den som inte börjat träna ännu bör läsa den för att förstå vilka fantastiska fördelar träning ger!

Om jag får ge ett råd till en person som vill bli lyckligare, så skulle det vara att börja träna och röra på sig mer. Gärna tillsammans med andra och utomhus. För då får vi in två positiva lyckofaktorer till, men att bara röra på sig mer är bra nog. När jag mådde som sämst, rörde jag mig som minst. Idag vill jag hävda att den absolut viktigaste faktorn från att gå från att ha varit på gränsen att ta mitt eget liv till att vara lycklig är den fysiska aktiviteten. Jag satte en prioritering att min egen fysiska och mentala hälsa ska gå före allting annat i min värld. Före vänner, familj, nöjen, skrivande och jobb. För min hälsa är en förutsättning för att alla andra delar ska fungera. Därför prioriterar jag alltid den före allting annat! Och ibland prioriterar jag vila, för det är också hälsa och lätt att glömma när du väl tränar!

Jag förväntar mig att människor omkring mig gör sitt bästa för att skapa lyckliga liv, men jag blir alltid förbannad när de säger sig inte ha tid till att träna eller inte klarar av att skapa en rutin för det. Det finns f-n inga ursäkter för att nedprioritera hälsan. Även om du har sjuhundra småbarn och är ensamstående så skulle du vara en klart bättre förälder om du satte av några minuter varje dag för att röra på dig. Endast din fantasi sätter gränserna för hur du ska kunna få in träningen i ett tight schema. Idag finns det så mycket hjälpmedel som gör det lätt att träna. Appar med sjuminuters träningsprogram exempelvis. Har du inte sju minuter om dagen att avsätta till träning så får du nog fundera på vad fasen du håller på med!

Gör något åtminstone och börja smått! 90 % av alla nyårslöften infrias inte och jag är helt säker på att man börjar för stort! Har du aldrig sprungit innan, börja då inte med milen, börja med fem minuter eller 100 meter eller fem meter om det är så. När jag började träna igen för några år sedan så kunde jag inte springa två kilometer. Ett par år senare sprang jag Göteborgsvarvet som är 2,1 mil. Och då hade jag inte löpning som primär träningsaktivitet. Men jag började smått. Det bästa träningsråd jag fått är:

Träna aldrig hårdare eller längre än att du skulle vilja göra det imorgon igen!

Du behöver pressa dig lite, för det är obekvämt i början att träna, men gör det i små steg. De personer jag beundrar mest är de som jag ser på gymmet eller i löparspåret som inte är de vältränade maskinerna, utan de som har extra kilon och som verkligen utmanat sig själva. De som byggt upp så mycket mod att gå till ett gym trots att de kommer vara klenast och mest otränade. De som vågat snöra på sig löparskorna trots att det känns som att hela världen skrattar åt dem i löparspåret. För de gör något åt sin lycka och sin hälsa. De vågar skapa förändring i sina egna liv och det ska de ha all cred för. Jag hade själv fruktansvärd ångest när jag stack ut och sprang första gångerna eller gick till gymmet. Idag är jag så glad att jag var modig nog att göra det, för det tar inte långt tid att inse att alla andra är så självupptagna att de skiter fullständigt i vad du håller på med! 🙂

Så snälla, om du inte rör dig, börja göra det idag! Det finns inga ursäkter! Om du inte gör det för din egen skull (vilket jag tycker du ska) så gör det för dina barn eller dina vänners skull. För du kommer må bättre och det kommer få människor i din omgivning att må bättre! Om du nu inte har vänner som blir avundsjuka på att du tar tag i ditt liv och vill skapa ett lyckligt sådant. Men då kanske du ska fundera om du ska ha såna vänner, eller så tar du med dem! 🙂

Och börjar du träna så kommer du säkerligen bli förkyld efter en vecka eller fyra. Det är den stora utmaningen, att fortsätta efter motgångar. Bestäm dig för att ditt liv är värt mer än att ge upp för något sådant!

Jag kommer fortsätta skriva om vikten av fysisk aktivitet, för den person jag nämnde i början ska banne mig få det här inpräntat i sitt medvetande så att det inte finns någon återvändo! 😀 Träning är lycka och lycka är träning!!

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

Happy Cato