samhörighet lycka lyckotrappan

Har fullt upp i livet och 500 idéer på nya inlägg… En inte alltför bra kombo, eftersom jag just nu inte hinner skriva dem i den takt jag önskar! Kunde inte somna i natt för hjärnan började göra häftiga sammankopplingar mellan lyckotrappan och att skapa förändring på riktigt. Kände att jag fick ett spännande uppslag som kan göra skillnad för mig, dig och en massa andra i framtiden. Fast då behöver du veta alla stegen på lyckotrappan först, så idag tar vi tredje steget på den!

Det tredje steget i trappan för att nå långvarig lycka är att känna samhörighet. Har du inte läst de två tidigare inläggen om de första två trappstegen, upplevd kontroll och upplevd utveckling, så tycker jag att du börjar med det. För er andra är det bara att hänga på, idag behöver vi inse att vi inte kan vara ensamma för att bli lyckliga.

Den här nivån tror jag är enklast för de flesta att förstå. De flesta av oss har vänner och familj som vi känner ger oss väldigt mycket. De gör oss lyckliga helt enkelt. Visst i ibland kan de göra oss lite olyckliga också, men det är mer i stunden. Långsiktigt så blir vi lyckliga av att känna samhörighet med en familj, vänner, lagkamrater eller kollegor.

Fyll bilen med dina supportrar

Vi återgår till vår metafor om att vårt liv är en bil. I första steget satte du dig i förarsätet, i andra steget så började du ta ut en riktning och köra ditåt. I det här steget handlar det om vilka du vill ha med dig i bilen. Du kan byta ut personer i bilen som du vill, du kan ha världens största bil och ha plats för tusentals människor. Eller så kanske du bara har en bil med två säten, det är åtminstone bättre än ett. De som följer med dig i bilen kan ha olika funktioner och det är faktiskt du som bestämmer vilka som ska hänga med. Vilka personer bidrar till att du utvecklas? Vilka personer ger dig glädje? Vilka personer uppmuntrar och coachar dig så att du sitter i förarsätet? De personerna ska du försöka ha med dig på resan så mycket som möjligt! Det är dem som kommer göra dig lycklig!

Ställ av förpestarna vid vägkanten

Vilka personer gör dig upprörd och ledsen? Vilka håller dig tillbaka? Vilka vill hoppa över i ditt förarsäte och kontrollera ditt liv? Förhoppningsvis har du inga sådana människor, men om du har, se då till att stanna bilen och be dem lämna bilen eller ändra inställning. Det kvittar om det är din make, mamma eller en som du kallar vän. Bidrar de inte till att ditt liv blir bättre, då tycker jag att du bör ställa av dem längs vägen. Det är jäkligt tufft att göra, det har jag full förståelse för. Samtidigt kommer du aldrig bli lycklig av att låta dessa personer sitta kvar i bilen och förpesta din färd!

Spela deras favoritlåt

Du behöver också tänka efter, i vilka andras bilar vill jag finnas med i? Vilka roller spelar jag i andras liv? Förtjänar du att sitta i andras bilar, eller försöker du köra även deras bilar? Coachar du eller skäller du över att de kör fel? Vi är så fruktansvärt dåliga på att respektera att alla andra måste få köra sina bilar eller leva sina liv utifrån hur de vill göra det. Vi vill så gärna peka ut andras riktning, in och styra lite eller skälla när de inte kör dit du vill. Det är fullständigt förödande, både för dig och för andra. Varje person måste få leva sitt liv utifrån sina förutsättningar, utifrån sina mål. Det kommer gå galet ibland, men det är din uppgift att finnas där för att coacha och uppmuntra. När du åker i andras bilar var den som spelar deras favoritlåt! Var den som sprider glädje i andras liv! Då kommer fler spela din favoritlåt i din bil och bidra med glädje åt dig! Det är vad samhörighet handlar om, att ge och ta. Inte bara att ge och inte bara att ta!

Ett av de enklaste knepen för att känna större samhörighet är husdjur. De ger oftast mer än vad de tar. Vi blir lyckligare av att ha husdjur och det beror på stor del av vårt behov av samhörighet. Vi återkommer till i senare inlägg till hur husdjur bidrar till vår lycka!

Förhoppningsvis har du fått många funderingar idag! Vilka vill du känna mer samhörighet med? Vilka vill du inte längre ha med i bilen? Finns det personer idag som du saknar i ditt liv? Hur kan du få fler in i din bil? Det kommer vi in på i det sista trappsteget, att vara del av något större. Det är nämligen det trappsteget som också gör det enklare att få in fler i bilen! Fast det tar vi i i ett framtida inlägg!

Vill du att fler ska känna samhörighet genom happycato.se eller att fler behöver spela din favoritlåt i bilen? Se då till att dela eller gilla inlägget på Facebook eller Instagram. Ni som är miljövänliga och samåker till jobbet, ni kan nämna det i bilen imorgon och berätta för era medresenärer vilken er favoritlåt är! 🙂

Vi ses i en lyckligare och gladare morgondag!

Happy Cato