Böcker om lycka

Livet är spännande. All kunskap om vad som gör mig lycklig har egentligen funnits inom mig hela livet. Jag var ett lyckligt barn fram till ungefär sex års ålder åtminstone. Där någonstans började jag sakta glömma vad lycka var. Precis där någonstans börjar det nog för många. Om det är något som händer inom oss eller om det är vår omgivning som börjar forma oss till något mindre lyckligt, vet jag inte. För mig försvann förståelsen för vad som gör mig lycklig sakta, men säkert, bort med åren.

Fram till den där dagen på balkongen, är allt skulle ta slut. Då plötsligt fanns det något inom mig som återuppväcktes och efterhand har jag hittat förmågan att vara lycklig igen. Fast jag tog hjälp utifrån, av böcker, föreläsare och en massa kloka människor som hade hittat en del svar. Idag tänkte jag att jag delar med mig av tre av de böcker som hjälpt mig att förstå lycka lite bättre.Lyckoböcker

  1. The Happiness Hypothesis av Jonathan Haidt
  2. The Happiness Advantage av Shawn Achor
  3. Happiness -The Science Behind your smile av Daniel Nettle

Alla tre böckerna kan kallas populärvetenskapliga, men med en massa forskning i ryggen. Det är böcker för den som gillar roliga forskningsstudier, lite nörderi och att lära sig mer om sin egen lycka. Som angriper frågor som hyckleri, om vi är lyckligare som gifta och om vi verkligen blir lyckligare av pengar. Jag har läst massor av andra lyckoböcker, massor av bra sådana, men av någon anledning sitter dessa kvar lite extra. Kanske för böckernas omslag, men jag hoppas att det var mer än så. 🙂

Ibland får jag frågan om hur jag gjorde från att gå från självmordsbenägen till lycklig. Det går inte att förklara den resan fullt ut. För det är miljontals små fragment som jag har plockat med mig och gjort till mitt. Jag har läst enormt mycket böcker, träffat människor som lärt mig något viktigt om livet och massa annat. Mycket av det jag har gjort är baserat i forskningen, men utformade efter mina förutsättningar. Det jag försöker göra i mina föreläsningar, workshops och här, är att ge dig lite fragment till din egen resa. Som du kan anpassa till dina förutsättningar.

Från de tre böckerna plockade jag med mig mina russin, dina russin kanske är något helt annat. Det är det som är fantastiskt, att russinen är oändliga. Kunskap och lycka är oändliga resurser som dessutom potentiellt växer ju mer vi har. För det smittar. Ju lyckligare du och jag blir, desto mer kan vi också smitta andra! Helt perfekt enligt mig!

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

Happy Cato