Ni som följer mig i sociala medier vet att jag den senaste tiden lagt en hel del tid på mitt jobb kring arbetsplatsambassadörskap. 40 deltagare från 32 olika Blekingeföretag skall under våren utbildas till arbetsplatsambassadörer med fördjupad kunskap inom psykosociala frågor samt inkludering.

De senaste dagarna har jag spenderat stor del av tiden på Eriksbergs Vilt & Natur för att, tillsammans med mina två kollegor Stephan och Camilla, starta igång utbildningen med ett internat. Fokus har varit på kommunikation, välmående och kulturella skillnader.

40 personer från Blekinges näringsliv startade sin utbildning.

För mig var det här något nytt. Jag har utbildat, föreläst och hållit i övningar tidigare, men aldrig under två fullspäckade dagar. Och framförallt inte med den här målgruppen. En målgrupp som dessutom bestod av alla möjliga typer av människor och funktioner. Från truckförare och butiksbiträden till VD:ar och ägare av medelstora industriföretag. Vilken otroligt cool utmaning det har varit för oss att hitta en nivå som passar alla.

För egen del har jag haft lite extra ansvar för två pass under de här dagarna. Dels internkommunikationspasset tillsammans med Stephan och sedan en föreläsning om den välmående arbetsplatsen. En föreläsning som jag lagt väldigt mycket tid på att ta fram och det är jag tacksam för. Det landade nämligen i en helt ny modell kring hur vi skapar välmående på arbetsplatsen. Inspirerad av en modell jag hittade i Harvard Business Review, men som jag sedan har utvecklat vidare och kommer utveckla ännu mer framöver.

Marcus Cato föreläsare

Hur gör vi för att gå från en bra till en fantastisk arbetsplats?

Jag vet inte om det hänt er, men ibland upptäcker vi något nytt på ett område som vi trott vi kunnat väldigt mycket om. En upptäckt som tar oss ett steg framåt och ombildar vårt synsätt. Jag tror det är samma känsla som uppstår när en upptäcksresande hittar en ny kontinent eller en forskare gör ett genombrott i sin forskning. En mindre känsla av eufori och energi spred sig i min kropp, det här var det jag hade väntat på. En modell som tog mig steget längre än vad jag någonsin tidigare hade varit. Och som bygger vidare på den tidigare kunskap jag har på området. Det var bara paketeringen som blev ny.

Föreläsningarna gick bra! Jag fick mycket positiv feedback från deltagarna som kände igen sig i mycket och påmindes om vad som var viktigt. För jag tillför inte någon revolutionerande kunskap. Inom oss vet vi i stor utsträckning vad som skapar välmående för oss själva och vad som gör det på arbetsplatsen. Vi har bara förbaskat svårt att få det att fungera. Mitt mål är att göra det lite enklare att förstå, att ge lite nya perspektiv. För att ta med sig hem och göra små saker annorlunda som leder till ett ökat välmående för alla.

Den absolut finaste feedbacken fick jag i vår utvärdering, där en deltagare tyckte att vi kunde dra ner på fikarasterna och ge Cato mer tid till att föreläsa. Här var vi på ett av Sveriges bästa hotell och deras fika gick inte av för hackor, ändå fanns det åtminstone en som hellre lyssnade på mig! 🙂

Jag vill gärna komma ut mycket mer med den här föreläsningen. Den går dessutom att bryta ut delar ifrån. Jag hoppas på sikt kunna bryta ut varje block av min modell till att bli sin egen föreläsning och workshop. Där helheten i ett företag kan analyseras och där de mest kritiska blocken kan jobbas vidare med för att skapa en mer välmående arbetsplats.

Med det sagt, har din organisation behov av att öka välmåendet på arbetsplatsen? Vill ni gå från bra till fantastisk? Då får ni mer än gärna kontakta mig för mer information!

Nu laddar vi om och om en vecka är det dags för gruppernas första halvdagar. Då har vi fokus på oss själva. Då handlar det om våra attityder, värderingar och beteenden. En halvdag som jag har tagit huvudansvar för och med hjälp av mina kollegor ska vi göra det till riktigt lärorika timmar!

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

Happy Cato