Vill vi vara lyckliga?

Det finns små saker du kan göra för att skapa förutsättningar för ett lyckligare liv. De tar nästan inget av din tid, men kan göra stor skillnad. Idag ska jag dela med mig av den rutin jag själv gör, tillsammans med Vita, innan vi somnar. Jag gjorde tidigare den själv under många år.

Tacksamhet

Studier har visat att lycka och tacksamhet har ett nära samband. Exempelvis fick några studenter föra tacksamhetsdagbok under en vecka, där de fick skriva ned saker de var tacksamma för. Trots att de bara förde dagbok en vecka kunde forskarna se en positiv skillnad på studenternas välmående sex månader senare. Tänk då om du gör detta varje dag?

Jag har gjort en egen variant av detta, som jag och Vita nu gör varje kväll. Eftersom vi gör den tillsammans så skriver vi inte ner dem, men berättar högt för varandra. Gör du det själv skulle jag rekommendera att skriva dem, för det ger en extra effekt. När vi gör det högt tillsammans är min upplevelse att vi ökar samhörigheten, vilket har andra positiva lyckoeffekter.

Vi säger, var för sig, tre saker vi är tacksamma för med dagen. Ibland är det små saker, andra dagar är det stora Därefter säger vi tre saker vi gjort bra. För att sedan avsluta med att säga en sak vi lärt oss idag. Det här gör att vi tränar hjärnan att hitta rätt. Saker vi är tacksamma för är saker som är positiva för oss. Tränar vi hjärnan att leta rätt kommer vi öka våra chanser till lycka.

Saker vi gjort bra

De tre sakerna vi gjort bra stärker oss själva. Vi letar rätt hos oss själva, vilket ofta är en utmaning. Även de sämsta av dagar gör vi saker som är bra. Det händer att min tredje sak är att jag borstat tänderna. Det är inte världsomvälvande, men vissa dagar får det vara bra nog. Syftet är främst att träna hjärnan att hitta rätt i det vi gör. Och hade det varit borsta tänderna varje dag, då kanske jag hade fått fundera över livet. 🙂 Oftast har jag gjort bättre saker än så.

Dagens lärdom

Den sista, att säga en sak vi lärt oss, kan ibland vara det svåraste att komma på. För mig handlar det främst om att behålla nyfikenhet. Jag vill alltid lära mig nya saker och därför finns det med i rutinen. Ibland är det stora livsvisdomar som gör stor skillnad, men oftare ganska små saker, som vem som uppfann termosen (allmänna åsikten är James Dewar, 1892).

Denna lilla rutin kan göra stor skillnad. Kanske också du kan testa att göra dessa små saker medHa dina barn? För att tidigt träna dem på att hitta rätt! Det kanske räcker med en av varje sak i början.

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

/Happycato