Ha kul

Jag spelade golf med en kille på 13 år för ett tag sedan. Han hade spelat golf i fyra veckor, vad vi skulle kalla en total nybörjare. Ändå sade han att han älskar golf, att det var jättekul. Själv har jag matat på i 28 år och på många sätt glömt den naiva glädjen det finns att vara ny. Han hittade sitt flow mycket lättare än mig.

Han har ju inte fattat ännu hur svårt golf är. Alla formella regler som finns och framförallt alla informella regler. Inte gå i den andres puttlinje, lägga tillbaks tuvan, ha peg och greenlagare i fickan och en massa annat. Han tillät sig vara lycklig ändå, troligen för att han inte kunde alla reglerna, att vara lyckligt ovetande är ibland det bästa sättet för att må bra. Det slog mig ganska direkt hur länge sedan jag spelat med någon som var nybörjare. Oftast spelar jag med familjen eller duktiga spelare på klubben. Det här var som en väckarklocka för mig, alla de regler, allt det som finns med dig om du spelat golf i 28 år, det hade han ingen aning om. Ändå hade han antagligen roligare än mig! Trots att jag var den bättre av oss rent golfmässigt såklart.

Han brydde sig inte heller så mycket om prestationen, ett slag gick hit och ett gick dit. Något slag gick kanon, något gick lite sämre. Någon gång missade han bollen helt. Ändå kunde han glädjas för att han höll på att lära sig något nytt, utvecklas och dessutom känna samhörighet med andra. Jag tror vi alla har något att lära av det här, att hitta tillbaka till den naiva glädjen när vi var nya på någonting. Att inte basera vår glädje på resultatet utan på att vi faktiskt ständigt får möjligheten att lära oss något nytt. Börja ställa andra frågor till andra och oss själva. Ställ frågan om du hade kul istället för om det gick bra, för svaret kan vara helt olika på de frågorna. Och att vi inte är så banalt fokuserade på att hålla oss fast vid alla formella och informella regelsystem som finns inom alla områden. Visst, är det en golftävling och det finns priser med så absolut. Men vi tenderar att hålla oss till reglerna även vid alla andra tillfällen, trots att vi bara är där för att ha kul!

Så nu har jag lärt mig att se med en nybörjares ögon igen, att älska något fast jag inte kan det! Det är jag tacksam för!

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

Happy Cato