byta jobb

Jag håller på att avsluta min talarkollega Gunnel Ryners bok -Den lata vägen till ett fantastiskt liv – och arbetsliv. Jag hade äran att träffa henne förra veckan och säga att jag tyckte boken var fantastisk. Inte för att den kom med något revolutionerande nytt för mig. Utan för att det presenterades på ett lite annorlunda sätt. Ett sätt som skapade några nya tankar hos mig och som leder till förändring.

chokladboll lycka
Gör dina godsaker otillgängliga och vill du gå ner i vikt, följ inte 50 olika tårtbakare på Instagram! 🙂

Vår miljö, oavsett om det gäller inre, yttre eller relationer, spelar en enormt stor roll för vårt välmående och våra prestationer. Umgås du med bittra människor, kommer du antagligen vara bitter själv. Sitter du i en oattraktiv miljö kommer antagligen inte kreativiteten att flöda. Vill du gå ner i vikt och har 70 kg lösgodis hemma, kommer du antagligen få det jobbigare att klara resan.

En missbrukare som åker till behandlingshem skickas tillbaka hem i samma miljö där missbruket fanns. Det krävs rätt mycket av en person att bryta upp med tidigare destruktiva kontakter, kanske byta miljö och göra rätt val. Det är sjukt tufft att kunna göra den förändringen. Vilket gör att många faller tillbaka in i missbruket. Nya miljön är inte anpassad.

Det här gäller oss alla. Vill vi bryta ovanor eller skapa nya positiva vanor behöver vi skapa en ogynnsam miljö eller tvärtom. Vill du leva hälsosammare, hur kan du underlätta för dig själv att ta rätt beslut? Jag har två minuters promenad till mitt gym. Tror ni det blir lättare för mig att gå och träna än om det var 15 minuter? Ja, det kan jag garantera.

Jag lyssnade på Styrkelabbets podd och de diskuterade också miljön. Daniel i podden berättade att om de hade något onyttigt hemma, som godis, såg han till att det låg allra längst in i skåpen, bakom massa andra grejer. Helst skulle det inte finnas hemma alls, men fanns det, då skulle det vara så j-vligt som möjligt att komma åt det. För då får vi åtminstone en chans att tänka efter innan vi rotat fram det. Eller att vi är för lata för att ens börja.

Idag har jag satt mig på Sölvesborgs bibliotek för att jobba. Jag får inte alltid gjort det jag vill när jag sitter hemma och arbetar. Det är ett steg framåt. Jag behöver i nästa steg stänga av mobil mm. för att slippa distraktioner. Allra helst hade jag haft en mötesplats att gå till där andra företagare satt, så jag kunde få ett socialt utbyte vissa stunder. Kommunen är dock segare på att ordna den platsen, än en kola som varit kvarglömd i jackfickan sedan Osby Marknad hösten 1997… Oavsett vilket, om saker och ting inte fungerar, gör något annat! Och det enklaste sättet är att byta miljö eller göra någon annan typ av fysisk förändring. Någon som underlättar dina goda val!

Din hjärna vill spara energi. Gör det lätt för den att göra bra val!!

Gör det enkelt för din hjärna att göra bra val, se till att det blir enkelt att göra de sakerna du vill och svårt att göra de sakerna du vill undvika. Någon gång ibland kan du behöva viljestyrkan, men spara på den så mycket som möjligt, för det kommer inte att gå i längden att förlita sig enbart på den. Utan ta fram den de dagarna det är extra kämpigt! Se istället till att skapa en miljö omkring dig som gör ditt liv enklare!

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

Happy Cato