Skulle du låta en idiot köra din bil? Troligen inte. Ändå är det vad vi gör varje gång vi dricker alkohol. Och det kostar dig och samhället en massa lycka.

Låter du din inre idiot ta över ibland?
Låter du din inre idiot ta över ibland?

Du som har läst mina inlägg om lycka, vet att jag anser att upplevd kontroll är det första steget till lycka. Kort sammanfattat, att du behöver vara den som kör din egen bil, det måste vara du som styr ditt eget liv. Problemet är bara att varje gång du dricker lämnar du över ratten till en liten idiot. En liten idiot som finns i ditt huvud och som inte tar något ansvar för dig imorgon eller resten av livet. Hen poppar bara fram när du dricker och din inre kontroll får ta smällen.

Jag har druckit mycket i mitt liv. Alldeles för mycket. Under många år i en riskzon. De sista tio åren i väldigt liten mängd och de sista tre åren så gott som inget alls. När jag tittar tillbaka på mitt liv så skulle jag nog kunna härleda 90 % av de idiotiska saker jag gjort till förtäring av alkohol. De övriga 10 % är trötthetsbaserade, då hjärnan är ungefär lika smart. De värsta procenten är en kombination av de båda. Det är inte 18.00 och med två öl i kroppen som den största idioten kommer fram. Nej, det är 03.27 och efter 15 öl.

Jag drack nog för att jag inte upplevde kontroll i mitt nyktra liv. Jag hade ingen riktig inre kompass som kunde leda mig rätt. Och så kom den inre idioten inom mig fram, tog över ratten och körde över både andra människor och mig själv. Bildligt talat alltså. Den inre idioten bor inom mig, den bor inom oss alla. Och hen vaknar till liv med alkoholen.

Vad kostar det oss att vara en idiot?

2500 nya vindkraftverk om året, om alkoholens idioti helt försvann.
Om vi inte släppte fram vår inre idiot hade samhället sparat 100 miljarder SEK om året.

Om vi ser nyktert på det, skulle alkohol vara ett nytt påfund skulle det aldrig bli lagligt idag. Det har förödande konsekvenser för inte bara den enskilda individen, utan för samhället i stort. Enligt en studie från Ramboll, på uppdrag av Systembolaget, kostar alkoholen oss 100 miljarder om året i Sverige. Det skulle finansiera lönen för över 200 000 undersköterskor eller 150 000 lärare varje år. Det skulle finansiera byggandet av 2 500 vindkraftverk. Tio år utan alkohol och elproduktionen i Sverige skulle kunna vara fördubblad.

Varför låter vi idioten komma fram? Jag vet att det kan vara skönt i stunden att slippa köra bilen, men det måste finnas bättre sätt! Det måste gå att lämna över till en förare som inte är en idiot! Vill du leva lyckligt på riktigt, då tror jag att du behöver begränsa ditt alkoholintag ordentligt. Till den grad att den lilla idioten inte kommer fram. Var den gränsen går är olika för olika personer. För mig var det tre öl. Sen var min kontroll borta och idioten tog över. Med första prioritet att dricka mer så att motståndskraften försvann. Var går din gräns? Och vad är kostnaden för dig när idioten tar över? Vad är kostnaden för de i din närhet?