lycka kontroll lycka glädje

Jag känner att jag behöver hitta tillbaka till den här bloggens huvudsyfte, att hjälpa dig som läsare att skapa ett lyckligare liv. Jag har ändå tyckt att det varit viktigt att visa att livet ibland överraskar oss på andra sätt än positivt. Ingen lever hela sina liv i en drömvärld och skulle vi lägga lyckan i händerna på externa händelser så hade det inte varit många av oss som var lyckliga. Det handlar om att både hantera smällarna och njuta ordentligt när livet väl flyter på!

Jag skrev häromveckan ett inlägg om fyra steg till lycka, det kan du läsa här.

En snabb sammanfattning av de fyra stegen:

  1. Upplevd kontroll
  2. Upplevd utveckling
  3. Samhörighet
  4. Mening och syfte

Jag tänkte att vi idag börjar med att bryta ned det första steget, upplevd kontroll.

Den absoluta grundförutsättningen för att ens kunna börja känna lycka är att du har upplevd kontroll över ditt eget liv. Lägg märke till att jag skriver upplevd kontroll. Vi har ju egentligen ingen kontroll alls i våra liv, eftersom vad som helst kan hända som tar det ifrån oss här och nu. Att min mamma fått cancer igen ligger ju till stor del utanför hennes kontroll. Den största faktorn för lungcancer är rökning, tror jag läste att 90 % är rökare. Har du slutat för 15 år sedan eller längre så är risken att få lungcancer ungefär den samma som om man aldrig rökt. Min mamma har inte rökt ett bloss på 26 år. Hon har alltså troligen gjort det hon kan för att inte drabbas, ändå händer det. Vi kan inte kontrollera livet, vi kan bara kontrollera vår uppfattning om det. Vi måste bli klara över det. Jag har personer omkring mig som försöker få kontroll på allt i livet, t.o.m. vädret… Det är ingen bra väg till lycka. Du kan inte kontrollera livet, du kan inte kontrollera någon annans liv och ändå är det så många som försöker göra det. Det finns bara ett fåtal faktorer som vi faktiskt kan kontrollera och tränar du på dem så kommer du komma långt, då blir livet mycket lättare när du inser att du inte har full kontroll över det som händer dig.

Tänk dig att ditt liv är en bil. Hur du än gör så kommer du på något sätt finnas med i den här bilen hela vägen. Så då är frågan, var i bilen finns du? Ligger du bakbunden i bagageluckan med en tejp för munnen, medan någon annan kör? Ligger du på motorhuven och desperat skriker att bilen måste stanna? Sitter du i baksätet och spelar Candy Crush? Eller kanske i framsätet och tittar på hur alla andra bilar kör förbi, medan föraren i din bil inte verkar ha hittat gaspedalen? Eller än värre, knogarna är alldeles vita för ni kör som galningar och du känner att du inte vill dö, men kan göra det i vilken sekund som helst?

Jag hoppas att du inte gör något av det. För att kunna få ett lyckligt liv så behöver du till största delen sitta i förarsätet och känna att du är bekväm med att köra bilen. Det finns någon som sagt att den läskigaste insikten i livet är att inse att bara du har ansvar för ditt eget liv. Upplevelsen du har just nu i ditt eget liv kan variera. En del av er känner att ni ligger bakbundna i bagaget, där ni har noll handlingsutrymme att påverka. Andra hänger sig fast i motorhuven, helt utan kontroll över vad som händer, men de kämpar med näbbar och klor för att hänga kvar. Vissa sitter i baksätet och spelar Candy Crush för att de är livrädda att ta ansvaret för sitt liv, det är lättare att leva i en fantasivärld. Eller så sitter du i passagerarsätet och vill hoppa över i förarsätet, men du vet inte hur du ska göra. Alla varianter finns, kanske du har en egen variant? Oavsett behöver du på något sätt kravla dig över till förarsätet och ta kommandot över de saker du kan ta kommandot över. Vissa har fler saker de kan kontrollera, andra har färre.

Attityd

Det finns en sak du alltid kan påverka, din attityd till det som händer dig. Där har du alltid möjlighet att ha kontrollen. Tyvärr är det många som inte har det, de klandrar allt och alla för saker som händer dem. Och det äter upp dem på insidan, för de tillåter andra ta kontrollen över deras attityd. De låter sig ligga bakbundna i bagaget. Det första steget till att ta tillbaka kontrollen kan ju vara att läsa mitt tidigare inlägg om attityd.

Andning

En annan sak som nästan alla kan påverka är andningen. Ligger du på motorhuven och känner hur allting swishar förbi i rasande fart och du stressat klamrar dig fast. Börja med att försöka andas, stanna upp, gör andningsövningar, meditera. Få kontrollen över din andning så kommer du se klarare vilka mer saker du kan ta kontroll över. Börja med att läsa om vikten av att andas rätt.

Mod

Sitter du och spelar dina spel eller flyr in i andra fiktiva världar. I världar där du känner att du har kontroll. Använd de egenskaperna i verkliga livet för att skapa kontroll. Är du en modig hjälte i League of Legends, då kan du ta kontroll över samma egenskaper i ditt eget liv. Ta kontroll över ditt eget mod och din egen attityd. Vad andra säger och gör kan du aldrig veta, men du kan påverka hur du bemöter det och vad du gör av det. Ställ dig frågan vad som skulle vara det värsta som kunde hända om du tog kontroll över ditt eget liv? Vad är det bästa? Och är det bättre att vakna upp en dag och inse att du aldrig har levt ditt liv?

Nyfikenhet

Är du en av dem som vill ta steget över på förarsidan, men vet inte hur? Enkelt, var nyfiken, läs på, hitta en mentor, ta hjälp. Det handlar bara om att våga ta steget. Visst du kommer kanske få en och annan buckla på bilen, men för varje dag så blir du bättre på att styra bilen. För varje dag kan du ta den till nya platser du aldrig trodde du skulle få uppleva. För varje dag tar du nya steg i din utveckling.

Och just det, upplevd utveckling är nästa steg för ett lyckligt liv. Fundera på var i bilen du finns? Fundera på i vilka situationer du idag känner att du upplever kontroll? Vad gör du i dem som du kan göra mer av i andra situationer? Har du människor som du känner kontrollerar ditt liv? Gå därifrån! Känner du att du inte har kontroll någonstans? Sök hjälp och få en struktur. Är du rädd för att ta ansvar för ditt eget liv? Börja med en liten del där du tar ansvar. Vet du inte hur du tar dig över i förarsätet? Läs på, var nyfiken och inse att det är okej att pröva, du lär dig något för varje dag!

Och du? Om du redan sitter i förarsätet, fundera då över vilken bil vill du egentligen köra? Vilket liv vill du leva?

Gillade du det här inlägget eller happycato.se som helhet? Gilla eller dela då det här på Facebook och Instagram. För er som tror att ni kan kontrollera vädret, ni kan skapa några moln där det står happycato.se och en tumme upp istället! 🙂

Vi ses i en lyckligare och gladare morgondag!

Happy Cato