Facebook, olycka, val, lycka, dagdrömma

Jag vill ju skriva en blogg om den positiva sidan av livet. Det är mycket mer spännande att skriva om vad som skapar lycka och glädje, än vad som skapar olycka. Fast jag inser att vi ibland kan behöva förstå faktorer som gör oss olyckligare, för då kan vi sluta göra saker eller göra mindre av det. Så idag kommer jag visa på tre saker som forskningen visar på gör oss olyckligare. Du kommer nog bli lite överraskad!

1. För många valmöjligheter
Det här problemet är väl mer aktuellt än någonsin. Vi har aldrig haft så många valmöjligheter i våra liv som vi har idag. Det finns femtio olika sorters ketchupvarianter, tvåhundra bilmodeller och en miljard musiklåtar att varje dag välja mellan. Vi har ständiga val att göra och valen känns ibland oändliga. Alla dessa valmöjligheter gör oss faktiskt också olyckligare. Det finns studier som visar på att när vi ställs inför att köpa en produkt med 35 olika valmöjligheter så kommer vi vara olyckligare med valet än om det bara fanns sju val. Varför är det så? Jo, för med för många valmöjligheter så minskar chansen att du gjort ”rätt” val. Du kommer alltid undra om Marabou med honung och biskvismak var rätt val, eller om någon av de andra varianterna var bättre. Har du däremot bara sju val så ökar sannolikheten att du valt rätt. Vi får beslutsångest över alla valen och det i sig skapar också olycka. När det finns så många olika val, så blir det också för många faktorer att ta hänsyn till så att vår hjärna inte klarar av att hantera det. Så vår enorma frihet att välja har en ordentlig baksida, vi blir olyckligare!

2. Att låta tankarna vandra
Det här var en liten överraskning för mig. Jag är en dagdrömmare av rang, så att det skulle göra oss olyckliga överraskade mig. Samtidigt när jag läst in mig lite mer på det så förstår jag varför. Forskare på Harvard kom fram till att vi är lyckligast när vi tänker på det vi gör. Jag skulle vilja kalla det flow eller att vi är upplsukade av en uppgift. Det går också hand i hand med den gamla fina klyschan att vara i nuet. Gör du någonting och dina tankar seglar iväg så är det antagligen något som du inte tycker är jätteroligt. Själv var jag på en konferenshäromdagen där nästan samtliga talare fick mig att dagdrömma. Jag satt och tänkte att här slösar jag bort mitt liv. Forskarna såg också att det var dagdrömmarna som skapade olyckan, inte tvärtom. Alltså om du var på dåligt humör så var inte sannolikheten högre att du skulle dagdrömma. Dagdrömde du däremot så ökade sannolikheten att du en stund senare skulle vara på dåligt humör.

3. Facebook
En av de saker som vi lägger mest tid på idag, gör oss olyckliga. Och ju mer tid vi lägger desto värre blir det. En forskare på University of Michigan fann en direkt länk mellan tiden du spenderar på Facebook och känslan av otillfredsställelse, ensamhet och isolering. Andra studier visar på att det kan skapa avundsjuka och svartsjuka. Det är inte sjukor som är kopplade till lycka direkt! Facebook skapar ju en konstig bild där alla människor lägger upp sina fina fasader, delar märkliga inlägg eller driver frågor som inte är upplyftande. Det gör att vi jämför oss med alla andra, får en bild av världen som är skev och ett väldigt konstigt sätt att agera. Många mår ju dåligt dels av att se andras fasader, men också att behöva hålla uppe en egen fasad. För vi ska banne mig inte ha det sämre än någon annan! Jag kommer antagligen återkomma till Facebook många gånger. Jag finns där själv, och jag är lycklig, men kanske hade jag varit lyckligare utan!

Det var tre saker som gör dig olyckligare än vad du behöver! Fundera över hur du kan hantera de ökade valmöjligheterna, leva mer i nuet och mindre på Facebook! Med små steg kommer livet bli lyckligare!

[poll id=”8″]

 

Vi ses i en lyckligare och gladare morgondag!

Happy Cato