Rockstjärna lycka lycklig

Vi är alla rockstjärnor, eller lever myten åtminstone! Vi vet bara inte om det! 🙂 Du som läste mitt inlägg om en lycklig bajs (läs här) minns kanske att jag benämnde den som något jag och en del andra kallar rockstjärnelyckan. Jag kategoriserar känslan av lycka i tre nivåer, där rockstjärnelyckan är den lägsta nivån. Det betyder inte att det är en sämre lycka, utan bara att den är kortvarig. De andra två nivåerna är mer långvariga, vilket vi kommer in på i framtida inlägg. Idag fokuserar vi på rockstjärnelyckan.

Vad förknippar vi ofta en rockstjärna med? Rock starDrugs, sex and rock´n´roll? Jack Daniels och cigg? Att stå framför tusentals åskådare och spela sin musik? Tänk er Lemmy, Keith Richards, Kurt Cobain eller Ozzy.parachute-1242426_640 De är utmärkta exempel på det vi ofta förknippar rockstjärnelivet med. Och deras typ av livet är det som gett namn till rockstjärnelyckan, men den innebär så mycket mer än det. Den är lika mycket fallskärmshopparen, snusaren, datorspelaren och alla andra på den här planeten. Vi upplever alla rockstjärnelyckan i våra liv. Den lyckliga bajsen är ett sådant enkelt exempel.

Så vad är då rockstjärnelyckan?

coffee-1576552_640Det är den där kortsiktiga lyckokicken du får av olika anledningar. Kickar som tar sig olika former, men som bara håller i sig i en kort stund. Exempelvis den första cigaretten eller koppen kaffe på morgonen. the-player-760184_1280Eller kanelbullen, chokladbiten eller läsken vid eftermiddagskaffet. Det är kicken du får när du hoppar fallskärm, när du klarar en bana i Candy Crush eller får orgasm. Det är när du gör mål i fotboll, eller att ditt favoritlag gör mål. Det är den första kyssen med någon du är riktigt kär i, det är strängen kokain du snortar. Det är att vinna OS-guld, det är att hålla sitt nyfödda barn för första gången.

Rockstjärnelyckan är alltså en lyckokänsla inom oss. Där ett eller flera hormoner släpps loss i kroppen, exempelvis adrenalin och dopamin. Det är ibland en fantastiskt skön känsla, en kick som är så skön att du gärna vill uppleva den igen. Det är också det som är det förrädiska med rockstjärnelyckan. För vi riskerar att fastna i kicksökandet, vilket leder till beroenden och i värsta fall missbruk. Den kick kroppen får av den första nikotinkänslan skapar en behaglig känsla i kroppen. Vilket gör att vi får en positiv upplevelse av det, kroppen vill uppleva det igen. Vilket gör att vi tar en ny cigarett eller snus. Ah, samma sköna känsla igen. Så gör vi tills nikotinet har blivit ett beroende för kroppen, vi behöver det för att ens fungera. Problemet är att vi dessutom oftast behöver mer av det för att uppleva samma kick igen. Beroende på substans tar det olika lång tid. Efter ett tag ger inte cigaretten samma kick som innan, du behöver röka fler eller starkare cigaretter för att uppleva den igen. Eller du behöver fler öl i kroppen för att uppnå samma berusningskänsla. Vilket då riskerar att eskalera i ett sökande efter samma kick.

Marginallycka

Inom ekonomi pratar man om marginalnytta. Äger du en Porsche så kommer nästa Porsche inte ge dig riktigt samma nytta som den första, den tredje ännu mindre osv. För varje extra, så minskar nyttan, den andra Porschen blir inte lika mycket värdefull för dig som den första. Det här gäller så gott som alla produkter och tjänster. Jag skulle vilja säga att det också finns en marginallycka. Tänk dig att du är riktigt hungrig, sådär så att det kurrar i magen och du känner att du snart svälter ihjäl. Precis då serveras du en pizza. Den första biten av den pizzan kommer kännas som himmelriket. Sedan för varje bit så kommer din lyckoeffekt minska. Det kan gå så långt att du i slutet av pizzan är så mätt, men du äter ändå för din hjärna tror att du fortfarande kan få en lyckokick. Eftersom hjärnan är snabbare än magen så får den säkert en liten kick, men får sedan lida med magont. Vem har inte ställt fram en skål med lösgodis, för att en halvtimme senare finna den tom, med känslor av skuld över att ha svullat i sig ett halvt kilo? 🙂 Den första biten lösgodis är alltid den bästa, sedan går det bara utför. Ändå tror vi något annat…

candy-1666049_640

Det här blir ju ett problem om vi inte är medvetna om det. Många söker sin lycka i dessa beteenden, vilket leder till beroenden. Vi tror på något bisarrt sätt att vi kan leva på de här kickarna, men de klingar av ganska fort. Samtidigt är känslan av den kicken så god, att vi vill ju uppleva den igen. Jag har inget problem med att man upplever rockstjärnelycka, i rätt former och att du är medveten om att den är kortsiktig. Faran är när vi tror att det är den ”riktiga” lyckan, för du kan aldrig hålla fast vid den. Du kommer behöva nya kickar och då mer av något för att uppnå samma känsla igen. Leder det till beroenden så är du i ett stort problem, för första steget till ett lyckligt liv är upplevd kontroll. Ett beroende innebär att det har kontroll över dig, därav blir det mycket svårare att bli långvarigt lycklig. Naturligtvis har olika beroenden olika inverkan, ett kaffeberoende är inte lika allvarligt som ett heroinberoende. Ett kaffeberoende kanske inte tar över hela ditt liv och din tid, dessutom har det marginella effekter på din hälsa. Samtidigt så är kicken kanske inte lika stor av kaffet som heroinet. Så ju mer kick, desto större risk att det tar kontrollen över dig!

Negativa spiraler

En annan fara med rockstjärnelyckan är att den kan skapa negativa spiraler. För egen del så har jag ju varit överviktig en stor del av mitt liv. Det var lätt att jag hamnade i att jag åt en kaka, vilket var gott i stunden, men så fort den sockerkicken klingade av, då kom ångest och skuld. Vilket gjorde att jag åt en kaka till för att dämpa ångesten. Så var jag inne i en spiral som kräver mycket jobb för att bryta. Det här gäller inte bara mat, den spiralen finns i allt från porr till facebook-gillande.

Jag kommer då och då skriva inlägg som handlar om separata delar av rockstjärnelyckan. Alltså områden där den känslan kan finnas och ibland ta över. Jag har redan gjort det med datorspelandet och varit inne på det i många fler inlägg. Det jag vill att du tar med dig idag kring rockstjärnelyckan är:

  1. Den är varken bra eller dålig i grunden, men den kan vara farlig
  2. Den kan leda till beroenden, negativa spiraler och ta kontroll över ditt liv
  3. Den är övergående, den går inte att hålla i över lång tid
  4. Lev livet efter mer långsiktig lycka och krydda den med sunda rockstjärnekickar!

Fundera en stund på ditt eget liv, hur får du dina rockstjärnekickar? Är de bra för dig på sikt eller har de kontroll över dig? Om de har kontroll, hur kan du ta tillbaka kontrollen?

I 30 år levde jag mitt liv efter att få kickarna, jag har varit beroende av alldeles för många saker. Jag vet mycket väl hur det är att vara slav under sina beroenden och hur det i sina fulaste former kan ta knäcken på dig. Jag lever varje dag med vetskapen att jag har lätt att utveckla beroenden, det håller mig på banan idag. Jag fokuserar på den långsiktiga lyckan (kommer inlägg om nivå 2 och 3 snart) och sedan försöker jag hitta rockstjärnelyckan då och då. Ibland söker jag fortfarande den på ett mindre gynnsamt sätt, men, what the fuck, jag är bara människa! 🙂 Och vill ni ge mig lite rockstjärnelycka så delar eller gillar ni det här inlägget på Facebook eller Instagram!

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

Happy Cato