Vill vi vara lyckliga?

Jag vaknade häromdagen med just denna frågan, vill vi verkligen vara lyckliga? Med frågan menar jag att vi allt som oftast gör saker som är direkt kontraproduktivt mot vår långvariga lycka. Inklusive mig själv, varje dag!

Jag tror att alla människor har ett eller flera områden där de vet vad de egentligen borde göra för att må bättre, att bli lyckliga, men ändå väljer att göra det som inte är bra för dem ändå. Vilket gör att det får dubbel effekt, eftersom du både gör det som är dåligt, men också får dåligt samvete över att du gör det. Det pratas ofta i psykologin om att tänka snabbt eller långsamt, alternativt det varma och kalla Alkohol olyckasystemet. Det varma systemet vill ha chokladbollen nu, det kalla har lite framtidsspaning och förstår att den där chokladbollen egentligen inte gör oss gott. Vi är alla olika i vad som innefattas i det varma systemet. Min pappa föråt sig på chokladbollar som sexåring och har aldrig ätit en sådan efter det, den alstrar ingen värme för honom. Samtidigt som den kan vara stekhet i mina ögon. Andra personer kan inte hålla sig ifrån alkohol, samtidigt som vissa grupper klarar det utan ansträngning.

Människan har enormt svårt för att faktiskt klara ut det här på alla plan. För det är egentligen när vi låter det kalla systemet kyla ner det varma som vi blir långsiktigt lyckliga. När vi lyckas uppleva kontroll över våra impulser och väljer något långsiktigt framför den mer kortsiktiga rockstjärnelyckan (äta chokladbollen och få en kick här och nu). Ni som läser bloggen vet att upplevd kontroll är basen till alla lycka, enligt mitt sätt att se det. Ändå släpper vi den kontrollen varje dag, med lyckoförlust som kostnad. Vill vi verkligen vara lyckliga?

Naturligtvis tror jag att vi vill det. Problemet är att vi också vill ha det enkelt. Det krävs ansträngning och självkontroll för att hålla sig ifrån chokladbollen, alkoholen eller den snygge långe mannen som just gett dig uppmärksamhet trots att du är gift. Våra varma system går bananas och det krävs oerhört mycket för att kyla ner det. Lycka sexig manJag skulle vilja påstå att när det varma systemet går bananas försvinner dessutom vår förmåga att tänka riktigt klart. Vi får tunnelseende och ser bara chokladbollen, ölen eller passionerat sex framför oss. Och hur gott allt det skulle vara. Vi ser inte 45 minuters crosstrainer, en fet bakfylla eller varannan vecka med barnen. Vårt varma system vill ha nu. Det handlar om njutning, det handlar om överlevnad och det handlar om fortlevnad. Historiskt sett har det varma systemet varit bra för det. På stenåldern kunde du inte veta när nästa chokladboll kom eller om du fick chansen att föra generna vidare igen. Hade det kalla systemet fått dominera hade vi antagligen varit utdöda. Nu är det tvärtom, i vårt samhälle är det värmen som dödar, inte kylan.

En sidofundering är om de upplevde ånger eller ångest på stenåldern. Efter ligget, ångrade sig stenåldersmänniskan då? Gled de sakta sig ur pälstäcket, smög på sig pälsen och trippade på tå ut ur grottan med tanken ”Va f-n gjorde jag det för? Hen såg ju förskräcklig ut i dagsljus…” Eller behövde de aldrig tänka på det kalla systemet som vi behöver göra i allt överflöd och alla frestelser?

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så vill jag ta min hälsa till nästa nivå. Min begränsning ligger helt i det kalla kontra varma systemet. Jag väljer alltför ofta frestelsen i det varma när det gäller mat, trots att jag vet exakt vad jag borde göra. Jag har ju faktiskt universitetspoäng i kost- och näringslära. På samma sätt har jag också ofta valt det varma systemet i träningen, dvs. gå ner och köra passet halvdant för det är bekvämare. Det kalla systemet vill att jag tar ut mig, kör 110 %. Jag har bemästrat mitt varma system på väldigt många områden i livet, jag har haft fler beroenden än de flesta och har inga problem alls att låta mitt kalla system styra över gamla spöken som dyker upp. Jag kan exempelvis fortfarande tänka hur gott det är med en snus efter maten, men jag kan samtidigt framkalla känslan av hur äckligt det kändes att lägga in den fyrtionde för dagen och det var sönderfrätt under läppen. Och jag låter den senare bilden vara starkare.

chokladboll lyckaDet är en teknik för att träna det kalla systemet att kyla ner det varma. Mentala bilder som inte är positiva. Som min pappa föråt sig på chokladbollar, det är känslan efter det som han i 60 år har kunnat kyla ner systemet med. Det är också poängen med de äckliga bilderna på cigarettpaketen. Kanske några ändå börjar få dem i huvudet när de tar en cigarett eller när de åtminstone försöker sluta.

En annan teknik jag lärt mig är att om du har en frestelse framför dig, låt oss säga en chokladboll. Sätt en mental ram kring den, som att det var en tavla eller ett foto. Det har visat sig fungera. Vi blir inte lika frestade av att se en chokladboll på bild som i verkligheten. I tester har människor därför fått föreställa sig en ram kring det, så att chokladbollen blir mer som än bild än verklig. Och det visade sig fungera!

Jag tror också att om du har en tydlighet i dina mål, värderingar och livssyften, då kommer du ha lättare att framkalla det kalla systemet. Värderar du och älskar din familj kommer inte den långa sexiga mannen ha lika lätt att väcka det varma systemet. Du släpper aldrig in frestelsen från första början om du redan då vet att den inte kommer leda till något gott. Detsamma kring chokladbollar, du kan ha dem hemma i kylen eller välja att inte köpa dem. Har du dem i kylen är de i och för sig kalla, men för dig kommer de vara varmare än om de är kvar i affären. Ansträngningen för att ta sig till affären är oftast så pass stor att du inte gör det för en chokladbolls skull. Finns de i kylen är risken att du är där snabbt och lätt.

Till sist tror jag att vi behöver träna och förlåta oss själva när vi inte lyckas i början. Mitt mål under 2018 är att träna mitt kalla system vad gäller kost och träning. Träningsbiten har jag kört igång med under några veckor och jag är på rätt väg, jag behöver bara fortsätta hålla i och utöka med en del saker. Kosten blir nästa steg, den jag har brottats med sedan jag var liten. Där mitt varma system alltid vunnit. Klarar jag bemästra den, då kommer allting annat vara lätt. Och jag kommer bemästra den! 🙂 Dessutom ska jag under våren plugga motions- och hälsopsykologi. Perfekt tajming! 🙂

På vilka områden har du ett varmt system som behöver kylas av? Vad kan du göra för att bli bättre på att kyla ner det? Hur kan du skapa situationer där du slipper hamna i för hög hetta? Hur kan du hantera det? Vilka mentala bilder kan du skapa? Kan jag hjälpa dig? Kan du hjälpa mig? Hör av dig i sådana fall!

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

Happy Cato