En stor del av vår lycka ligger i att ha framgångsrika vanor och rutiner. Att göra saker som gör dig och ditt liv lite bättre, istället för lite sämre. Fast att förändra vanor och göra sig av med ovanor är svårt. Oerhört svårt. 42 % av alla långsiktiga försök till förändring ges upp inom tre veckor. Det finns siffror på att så många som 80-95 % av de som bantar går upp hela vikten igen. Långsiktig förändring handlar om att förändra vanor och det behöver vi möta upp.

När mitt liv kraschade valde jag att börja sätta mål och schemalägga livet. Det funkade under en lång tid för mig. Framförallt i tillräcklig lång tid för att jag skulle hinna förändra destruktiva vanor till mer konstruktiva. Det har lett mig till att bli lyckligare och på köpet också mer produktiv.

Förändra en vana lycka, mening, glädje
Lycka handlar till stor del om dina rutiner och vanor.

Jag har tappat mycket av att både sätta mål och schemalägga. Mitt liv har fungerat relativt väl ändå eftersom jag numera är så förankrad i mina värderingar och vad jag vill uppnå. Fast nu i semestertider känner jag att så mycket tappas. Det finns så mycket mer jag vill göra, det finns bra vanor jag har tappat och jag måste göra något åt det. Jag har ingen lust att återgå till att sätta massa mål och schemalägga livet igen. Jag har försökt det tidigare och jag tröttnar eller glömmer det.

Jag har också provat att skriva saker på whiteboard och en massa produktivitetsappar, men ingen har riktigt passat. Fast kanske har jag hittat något som passar nu, som är enkel och triggar igång mig. Jag har hittat en app som heter Habitica. Den gamifierar dina vanor. Det blir helt enkelt som ett spel där du kan levla om du gör bra saker och undviker dåliga.

Sätt ett pris för att unna dig.

Det här gillar jag. Det är en tanke jag har haft själv, att vi älskar spel där vi kan levla och utvecklas. Speciellt ungdomar som kan göra vad som helst för att öka sina förmågor i ett spel, förbättra sin avatar osv. Habitica skapar en bra kombination av att göra det tydligt hur vi kan levla upp i verkliga livet. Appen tillåter dig att ge plus på goda vanor och minus på ovanor. Du kan skapa dagliga listor att göra. Du kan lägga in längre projekt och sätta upp delmål i dem. Efterhand som du gör saker levlar du och tjänar in mynt som du sedan kan stärka din fiktiva karaktär med. Men bäst av allt är att du också kan skapa egna kostnader för att unna dig saker. Jag har exempelvis satt ett pris på x antal mynt för en bit choklad. Det betyder att om jag gör ett antal saker som är bra för mig, då kan jag köpa mig en stunds rockstjärnelycka.

Det går också att gå ihop med andra i gemensamma uppdrag för att skapa bättre vanor. Och det går att utmana vänner i olika uppdrag.

Jag har precis börjat använda appen, men tänkte att jag tipsar om den här. Det brukar vara många som vill ta tag i saker såhär efter semestern och då kan Habitica hjälpa till. Jag tror man kan lägga till vänner och jag hittas som cato14. 🙂

Förändra dina vanor, förändra ditt liv!

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

Happy Cato

PS. Jag är inte sponsrad eller på annat sätt involverad i Habitica. Jag bara tycker det var en cool app. 🙂 DS.