golfseger

Kan vi bli lyckligare av att sätta mål? Varför skulle det kunna hjälpa? Min övertygelse är att mål i någon form är viktiga för vårt välmående. Vi behöver ha vårt syfte klart, men också en mer konkret tydlighet på vad vi ska göra för att ta oss dit. Där har mål en viktig roll att fylla.

Det finns ett gammalt talesätt inom företagsvärlden som lyder: -Det som mäts blir gjort! Jag tror att det finns en poäng i det. En Harvardundersökning som gjordes för många år sedan visade att de tre procent som hade nedskrivna mål fullständigt utklassade sin omgivning i både framgång, pengar och lycka. Du behöver ställa in GPS:en i livet, du behöver sätta mål och skriva ner dem för att veta att du utvecklas! Och som ni vet, upplevd utveckling är steg två på lyckotrappan. Mål är det bästa sättet att på papper se att vi utvecklas!

För mig blev att sätta mål min väg ur livskrisen. Jag hade massor av drömmar, men ingen struktur. Vilket gjorde att jag fick inte gjort någonting för att uppnå de drömmarna. Vilket bidrog till mitt dåliga mående. Målen måste vara förankrade i vårt livssyfte och våra värderingar, annars kommer de inte vara motiverande. Du behöver på något sätt koppla ihop dem hela vägen upp till den människa du vill vara. Varför värderar du målen? Jo, för att de fyller en större mening för dig. Ni som känner mig vet hur ofta jag går i taket när organisationer eller personer sätter mål utan att först diskuterat varför, dvs. syftet. Gång på gång ser jag människor som sätter mål och fullständigt misslyckas, för de har ingen djupare koppling. Det har hänt mig med.

För min del är det just nu en svacka i målarbetet. Jag har mina stora mål, men det är för dåligt arbete med delmålen. Jag behöver bryta ner och följa upp mycket bättre! Jag behöver hitta en struktur som funkar för mig igen. För den jag hade har spelat ut sin roll.

Hur sätter vi bra mål?

Det finns en klassisk och vedertagen modell som kallas SMART. Sätter du SMARTa mål, skriver ner dem och följer upp dem kontinuerligt, då har du kommit en lång bit på vägen. Så vad är ett SMART mål?

S -Specifikt
Målet måste vara specifikt, jag vill må bättre är inte specifikt. Jag vill väga 76 kilo är mer specifikt. Det är inte säkert att du mår bättre av att väga 76 kilo, men det gäller ju att du hittar vad som specifikt gör att du mår bättre.

M -Mätbart
Målet måste gå att mäta. Jag vill gå ner i vikt! Det är inte mätbart. Jag vill gå ner 10 kilo i vikt! Det är mätbart! Sätt en siffra på det! Jag har ett mål att jag ska äta 500 gram grönsaker varje dag, det är mätbart! Eller att jag ska besöka Macchu Picchu. Det är också mätbart, för jag vet ju att jag är där när jag är där. Så se till att det går att mäta, för då kan du också följa upp det.

A- Attraktivt
Målet måste vara attraktivt. Det betyder inte att det måste vara snyggt, men det måste vara ditt mål! Om din partner vill att du ska gå ner 10 kilo, men du är nöjd som det är, då kommer målet inte vara attraktivt för dig. Du kommer inte vara speciellt motiverad att uppnå det. Du behöver sätta mål som är attraktiva för dig, som du vill uppnå! Det här är också en del av att uppleva kontroll. Sätter du dina egna mål, så är det också du som har kontrollen över dem!

R- Realistiskt
Jag ska bli världens främsta gymnast! Det är inte realistiskt för en man som närmar sig 40, är två meter lång och har en kropp som är stelare än en lyktstolpe! Målet måste alltså kunna uppnås, annars är det inte realistiskt. Jag ska träna yoga två gånger i veckan för att bli smidigare, det kan vara mer realistiskt. Samtidigt som målen ska vara realistiska, så måste de också utmana dig lite. Jag ska äta glass två gånger om dagen. Det målet är realistiskt, men skulle för mig inte vara utmanande. Jag ska ha 10 000 läsare i veckan på min blogg, det kan vara ett realistiskt, men utmanande mål på lite sikt.

T- Tidssatt
Jag ska gå ner 10 kilo innan den 31 december 2086. Det är tidsatt, men kanske inte heller det utmanande. Du behöver sätta ett slutdatum som pressar dig lite, men som ändå är realistiskt. Sätter du inte ett datum så är risken stor att du bara skjuter det framför dig.

Följa upp målen

promenad lyckaDe som är duktiga på att nå sina mål, är dem som lyckas få till mixen. De sätter utmanande mål, både vad gäller mätbarheten och tiden, samtidigt som de är realistiska! Det här är en träningssak. Jag har satt mål i knappt tio år och jag har ständigt förbättrat min förmåga att sätta dem. Du behöver börja någonstans, så varför inte nu? Forskningen visar att ett nedskrivet mål har större sannolikhet att infrias. Den visar också på att vi måste följa upp målen efterhand, stora mål behöver brytas ned till delmål. Ungefär som en flygkapten som ska flyga dig till New York. De kollar ju ständigt av rutten, så att de vet att de är på rätt väg. Annars är ju risken att ni flyger åt helt fel håll. Eller om du kör bil och tittar på GPS:en, den visar dig konstant om du är på rätt väg eller inte, varje sekund bryter den ner din resa mot ditt mål till små delmål. Hamnar du ur kurs så räknar den ut en ny väg och en ny ankomsttid. Precis på samma sätt ska du jobba med dina mål!

En annan viktig sak att tänka på när du sätter mål, formulera dem positivt och som om de redan vore uppfyllda. Exempelvis, jag väger 76 kilo den 31 december 2018. Vår hjärna fattar inte inte. Tänk inte på en blå elefant!! Vad tänkte du på? Antagligen en blå elefant! Hjärnan måste först se det vi inte ska ta tänka på, innan den kan fatta att den inte ska tänka på det. Föd din energi till det positiva, så slipper hjärnan skapa massa jobbiga bilder i ditt huvud. Jag är rökfri är positivt, jag har slutat röka är negativt. Liten skillnad i formulering, men som gör stor skillnad för dig i slutändan.

Piska eller morot

MorotsmanEn sista sak kring mål. Belöna dig på något sätt när du når ett stort mål. En morot som triggar dig! En del blir mer motiverade av hot, så kanske du behöver ha något negativt som inträffar om du missar målet. Du behöver kanske bjuda din ärkefiende på middag eller något liknande. Jag är en person som helst arbetar med morötter, men ibland kan även en piska behövas! Ett klassiskt knep är att berätta för alla om ditt mål, då har du satt social press på dig själv! Jag är tveksam om det är bra för vår lycka om du misslyckas, men det kan vara värt ett försök!

Vi kan också inspireras av andra, vilka runtomkring dig verkar vara duktiga på att styra sitt liv i rätt riktning? Har du förebilder i världen som verkar duktiga på det? Vad gör de för saker som fungerar? Sno vad andra gör, testa om det funkar för dig och använd det du gillar! Jag kan garantera dig att ingenting som jag gör i mitt liv har jag kommit på själv, jag har inspirerats och snott det från människor som jag tycker verkar ha koll. Sedan har jag hittat en unik mix som fungerar för mig. Den mixen ändras hela tiden, för jag hittar ständigt nya saker att plocka in och andra att plocka bort.

Och du, ett av mina favorituttryck är serendipitet. Det betyder att när du kör längs livsvägen, fokusera inte fullständigt på din GPS. Ibland kan det finnas roliga avstickare från vägen, som tar dig till ännu mer fantastiska platser. Serendipitet är förmågan att se de häftiga möjligheter som dyker upp längs vägen. Så titta upp från vägen och dina mål ibland, det kan finnas bättre och lyckligare vägar att ta!

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

Happy Cato