lycka kontroll utveckling samhörighet mening syfte

Det är tufft att blogga om lycka när det är strålande sol och semestertider! Det är vår näst lyckligaste tid på året, om vi utgår från hur många som söker på depression på google. Under sommarmånaderna minskar de sökningarna markant, men det kan vi prata om i november istället när ni behöver mina inlägg som mest! 🙂 Idag är det verkligen ett av mina viktigaste inlägg, det är en plattform för många framtida diskussioner, så ta en slurk av rosévinet eller ölen och häng med!

Lycka är ett väldigt komplext ämne som jag här försöker bryta ner till saker som är relativt konkreta för dig i din vardag. Idag skall vi bryta ner det till fyra steg som leder till lycka. Ni som minns den snyggt målade röda bilen i ett tidigare inlägg, ni får nu svar på vad bilen har med lycka att göra. Jag kommer beröra vart och ett av stegen lite djupare i kommande inlägg, så blir inte allt glasklart i detta inlägget, håll ut!

Stegen är inte min egen uppfinning, jag har plockat dem från Tony Hsiehs fantastiska bok Delievering Happiness (kommer ett eget inlägg om den boken framöver) och han har säkert lånat dem någonstans själv. Den påminner till viss del om Maslows behovstrappa, så ni som känner till den kan säkert se vissa kopplingar. Sedan har jag gjort lite av min egen tolkning av varje steg och utvecklat dem. Det här är en av tre modeller jag använder för att försöka göra vägen till lycka tydligare och som jag utgår ifrån i mina lyckoföreläsningar. De andra två kommer vi återkomma till. Den här modellen är, som sagt, också grunden till många av de inlägg som kommer publiceras framöver, så det underlättar både för dig och mig att ha koll på den!

Jag tror att du behöver ta de här stegen i ordning, det vill säga, det första steget är en förutsättning för att ta nästa. Åtminstone ur ett långsiktigt lyckoperspektiv. Jag skall försöka utveckla varför i slutet av det här inlägget, men nu kör vi de fyra stegen.

1. Upplevd kontroll
Det första steget handlar alltså om att du måste uppleva det som att du har kontroll över ditt eget liv och ditt eget öde. En vanlig metafor är att det är du som sitter i förarsätet i ditt eget liv. Sitter du i baksätet eller än värre, ligger bunden i bagaget, då blir det verkligen svårt att känna att du har kontroll över ditt eget liv. En av de ungdomarna som lyssnade på min lyckoföreläsning för ett tag sedan kände det som att han sprang efter sin egen bil och inte kom in för dörren var låst. Då har vi något att jobba med, det skapade en bild om hur livet kändes och då kan vi också börja diskutera hur han tar sig in i bilen och tar över ratten. Känner du att det är andra som bestämmer vad du skall göra med ditt liv, gör valen åt dig osv. Ja, då kommer du aldrig skapa grundförutsättningen för att bli lycklig. Har nog sagt det tusen gånger i coachsituationer, sätt dig själv först och ta kommando över ditt eget liv! Det innebär inte att negligera sina barn eller närstående, det handlar om en grundförutsättning att må bra så att du kan få andra att må bra. En klassisk liknelse är den som hämtas från säkerhetsgenomgången på flygresor. Sätt på dig syrgasmasken först innan du hjälper andra på med sin. Du gör ingen nytta för andra genom att ligga avsvimmad. Samma sak i livet, mår inte du bra blir det svårt för dig att i längden få andra att må bra!

Upplevd kontroll är upplevd kontroll. Det är en skillnad mot verklig kontroll. Det finns alldeles för många av oss som tror oss kunna kontrollera sådant som vi inte har någon kontroll över. Vi kan inte kontrollera vädret, andras sätt att agera, världsekonomin osv. Ändå finns det en himla massa som tror det. De tror sig uppleva kontroll, men lurar sig ständigt. Det är inte samma sak som upplevd kontroll. Där handlar det om vilken attityd du har till dig själv och andra, vad du väljer att fokusera på, det handlar om dina värderingar och det handlar om att prioritera ditt eget välmående.

2. Upplevd utveckling
Har du satt dig själv i förarsätet så är det första steget, men upplever du att bilen alltid står stilla och du inte rör dig framåt, då kommer du inte heller att må bra. Ingen mår bra av att alltid ha det som de alltid har haft det. Hade du önskat ha det så skulle du för alltid vara en bebis. Nej, vi måste ständigt röra oss framåt, världen rör sig och vi med den. Så utveckling är oundviklig. Och om världen rör sig och du håller kvar i det gamla så kommer du inte uppleva att du har kontroll på ditt liv, så då är du tillbaka på ruta 1. Den upplevda utvecklingen handlar om att du kör ditt liv framåt, vill utvecklas och lära dig nya saker. Ibland går det långsamt framåt, ibland tillryggalägger vi massor av mil på en gång. Ta kontroll över din egen utveckling och du är på god väg mot ett lyckligare liv.

3. Samhörighet med andra
Du har satt dig i förarsätet, du rullar framåt längs livet och känner hur du utvecklas. Det är på rätt väg, men för att riktigt bli lycklig så behöver du fylla bilen med människor som vill dela vägen med dig! Vi behöver varandra för att må bra. Vi behöver varandra för att utvecklas. Allt du har lärt dig i livet har du lärt dig från någon annan, tänk på det! Som bebis imiterade du föräldrarna. Du har läst böcker, sett på TV, lyssnat på lärare. Allt som du tagit in har någon annan skapat åt dig. Vi behöver dela med oss av allt detta och vi behöver varandra som stöd både för att klara att ha kontroll över våra egna liv och att utvecklas.

4. Mening och syfte
Sista nivån för ett lyckligt liv! När ni nu sitter där i din fyllda bil, utvecklas tillsammans, mår bra tillsammans och upplever att ni har kontroll på era egna liv. Det sista innebär ju att var och en sitter i en egen bil samtidigt som de är i din bil. Metaforer är coola för där är kloning fullt möjlig! Hursomhelst så är ni på väg någonstans, men så ställer ni er frågan varför? Finns det ingen större mening med er resa tillsammans så kommer ni absolut kunna ha lite kul på vägen, men långsiktigt så blir det lite tråkigt. Vi kör ju oftast inte bil utan att ha något syfte med det, en destination vi vill ta oss till. Så när ni sitter i bilen så inser ni att meningen med resan är att göra en skillnad i världen. Det kan vara den lilla världen, som att hjälpa skadade hundar i den kommun ni bor i. Det kan vara att engagera sig i en lokal förening. För andra kan det vara att bli politisk aktiv och bli statsminister för de vill skapa en bättre värld. Eller kämpa för mänskliga rättigheter. Vad meningen eller syftet med din resa är, det bestämmer helt och hållet du!! När du upplever kontroll över ditt eget liv så har du också makten att bestämma ditt syfte med resan, vad vill du hjälpa till med i världen innan du lämnar den?

Jag inledde med att jag tror att du måste ta stegen i rätt ordning för att bli lycklig. Det betyder inte att du inte kan skapa en mening eller skapa nära relationer först. Men har du inte grundplattan i att du mår bra och upplever att du är i kontroll över ditt eget liv så är risken stor att du lever efter andra människors syften. Det första steget är att uppleva att du har kontroll över dig själv, annars kan du springa och försöka rädda världen gång på gång utan att känna dig lycklig eller tillfredsställd! Sätt dig i förarsätet, börja rulla framåt, fyll bilen med bra personer som vill dela din resa och hitta vart ni vill att er resa tar er! Då kommer du kunna se tillbaka på ett lyckligt liv!

[poll id=”9″]

Imorgon använder vi den här modellen för att kolla om Pokémon GO kan göra oss lyckligare! Det måste utan tvekan vara mänsklighetens största fråga just nu! 🙂

Vi ses i en lyckligare och gladare morgondag!

Happy Cato