mening lycka välgörenhet syfte religion

Sverige är världens mest individualiserade land. De har fått utöka skalan vid mätningarna, bara för att få plats med oss. Det betyder att vi måste ha en egen vinning i det vi gör, annars gör vi det inte. Problemet med oss svenskar är att vi fått det här lite om bakfoten. Personligen tror jag det är orsaken till att Sverige ständigt dalar på rankingen över de lyckligaste länderna. Varför och vad vi kan göra annorlunda kommer vi återkomma till längre ner i det här inlägget.

Jag har tidigare skrivit om de tre första stegen på lyckotrappan. Det första var upplevd kontroll, det andra upplevd utveckling och det tredje var samhörighet. Har du inte läst de inläggen, då rekommenderar jag att göra det innan du läser vidare! För nu går vi över på det sista steget till att bli lycklig.

Du har satt dig i förarsätet i din bil som tar dig genom livet. Du har hittat målen eller destinationen dit du vill åka. Och du har fyllt din egen bil med dem som spelar din favoritlåt. Vad kan vi mer begära än det här? Jo, en liten, men så oerhört viktig sak. Det måste finnas en mening och ett syfte med din resa. Jag skrev i mitt allra första inlägg på den här bloggen om att allt kan vara meningslöst eller meningsfullt beroende på vilket perspektiv du tar (läs det här). Det här är ju det fina, det är du som väljer själv om din resa är meningsfull eller meningslös. Vad du än tar dig för i livet, kan du fylla det med mening.

Så vad innebär det att ha en mening och ett syfte med din resa?

Det innebär två delar. Du behöver ha en inre mening med det du gör. Du måste göra det för att det fyller dig med mening, det får dig att må bra. Tänk dig att en ytligt bekant, som du egentligen inte tycker om, frågar dig om du kan hjälpa henne flytta i helgen. Du är inte alls sugen på att göra det, men du har svårt för att säga nej, så helt plötsligt står du där i lägenhetstrappan bärandes en soffa. Det fyller inget inre syfte för dig och du kommer inte bli lycklig av den sortens beteende. Eller att din chef begär att du ska jobba över, fast du vill gå på sonens fotbollsmatch. Att jobba över fyller dig inte alls med samma meningsfulla känsla som att få umgås med din familj.

Det hade varit en enormt stor skillnad om du gjort valet själv att jobba över, för att då kan du ta ledigt imorgon eftermiddag för att åka på utflykt med dina barn. Då är det du som fyllt övertiden med din egen mening. Ett klassiskt exempel är sex, hur många människor har inte ställt upp på det, fast man kanske inte riktigt kände för det? Ligger du med någon enbart för de vill det och för att göra dem glada, då kommer du aldrig må bra av det. Väljer du dock att ha sex med någon för att du vill, även om det är för att glädja någon annan, då kommer du också må bättre av det. Det är en hårfin skillnad, men ändå milsvid i vårt mående. Det handlar om du har gjort valet eller någon annan, har du agerat utifrån ditt eget syfte eller någon annans. Jag hoppas att du som läsare förstår den lilla skillnaden. I stunden vet vi ibland inte själva, det är det som gör det så svårt. Det kan också vara så att vi väljer något som ger oss mening i stunden, men kanske inte fyller ett syfte för oss i längden.

Det här är en av de svåraste nötterna att knäcka, att välja saker för att vi mår bra av dem. Dessutom ska vi kunna beräkna om de fyller oss med en mening på lång sikt, samt ha förnuftet att välja det som fyller ett långsiktigt syfte. Vi svenskar är som sagt världsbäst på att fylla våra egna syften. Whats in it for me? Det är den frågan vi ständigt ställer oss. Och det är bra på många sätt! Problemet är bara att den frågan ofta har för lite fokus på vilken känsla det skapar inom mig. Om jag gör detta, kommer jag känna mer glädje eller lycka? Det är frågan vi borde ställa oss. Istället är det oftare, hur mycket betalt får jag? Eller vad kommer du göra för mig om jag gör det? När vi svenskar börjar ställa oss frågan vad vi kan vinna i form av en bättre känsla, då kan vi också börja klättra på lyckorankingen igen!

Yttre syfte

Den andra delen av mening och syfte ligger utanför dig. För att bli lycklig så måste det du gör inte bara få dig att må bra, det måste också bidra till världen på något sätt. Det här kan variera från det lilla till det stora. Historiskt sett har vi haft religionen som varit det yttre syftet i Sverige. Jag gör det här för att gud blir glad, eller bibeln säger det, eller prästen i kyrkan säger det. Det här är ett problem med många sidor. Jag har en god vän som är uppväxt inom olika frikyrkosammanhang och hon berättade om ett gäng tanter som hon ofta tänkte på. De hade vigt sina liv till gud, gjort allt det som hade förväntats av dem för att helga honom. Ändå satt de där i kyrkbänken på ålderns höst, bittra och olyckliga. Varför? De hade glömt den första delen, du måste göra det för att det fyller en mening inom dig här och nu. De hade bara gjort det för att göra någon annan glad, i detta fallet gud. Och deras egen mening med det hela hade inte kommit ännu. Jag misstänker ju att meningen var att komma till himmelriket. Det säger jag ingenting om, varje människa får göra sina val. De här kvinnorna kunde säkert känna tillfredsställelse över sina val. Det kommer däremot aldrig leda till ett lyckligt liv.

Religionen har som sagt präglat vårt land och vår värld genom alla tider. Många av de mest religiösa länderna är också de mest olyckliga, men flera av dem är också de lyckligaste. Det har alltså inte med religion i sig att göra, utan hur den utövas. De kulturer som fattat grejen kring lycka använder gud som sitt yttre syfte, men de har också fattat hur det inre syftet måste vara med. Det här kommer jag återkomma till massor av gånger, så jag går inte in på det mer just nu.

Som sagt, religionen har fyllt det yttre syftet för oss under lång tid. Ofta på bekostnad av det inre syftet. När religionens popularitet föll i Sverige (vi är ett av världens mest sekulariserade länder), så slog pendeln över från ett yttre syfte (gud) till ett inre syfte (what is in it for me). Vår största utmaning är att hitta tillbaka, hitta en balans där vi också har ett yttre syfte som inte behöver vara religion. Det handlar helt enkelt om att försöka göra världen lite bättre. En vän till mig, Isabelle,  som driver sitt eget företag, Kindnessfood, vill göra världen bättre genom maten. Genom att äta snällare mat, mer grönsaker, ekologiskt osv. så är hon snäll mot sig själv (inre syfte) och snäll mot världen (yttre syfte). Svårare än så behöver det inte vara. Isabelle skulle kunnat nöja sig med det, men vill också hjälpa andra göra den resan så att världen blir ännu snällare. Det är ett perfekt exempel på mening och syfte utifrån ett lyckoperspektiv. Happycato.se är samma sak, jag vill skapa mer lycka i världen (yttre syfte) för att det får mig lyckligare och jag lär mig mer om vad som driver lyckan i mitt eget liv (inre syfte). Det är inte mer komplicerat än så, gör gott för dig själv så gör det gott för andra, gör gott för andra så gör det gott för dig själv.

Att engagera sig ideellt är absolut en av de bergsäkraste vägarna till ett lyckligare liv. Det kommer inlägg om det framöver, så berör det bara kort idag. Forskningen har visat att så länge du engagerar dig i något så kommer lyckonivån hålla i sig, slutar du så minskar den. Ju mer du engagerar dig desto mer lycka får du. Genom engagemanget fyller du ett yttre syfte. Du blir lyckligare så då fyller det också ett inre syfte. Och du får dessutom lära känna människor som brinner för samma sak, samhörighet någon? Det enda är att du måste engagera dig för att du vill göra det, så välj klokt.

Du behöver alltså inte ha ett yttre syfte som handlar om att förändra världen. Du kan bli lyckligare av att träna det lokala fotbollslaget, engagera dig som stödperson eller arbeta som städerska. Bara du vet vad du bidrar med för gott i andra människors liv, vår miljös framtid eller något annat som för den här planeten framåt.

Det sista steget till lycka är alltså det som borde vara självklart. Gör gott för dig själv, gör gott för andra och lev lyckligt! Jag kommer återkomma till både det inre och yttre syftet vid massor av tillfällen. Det är en outtömlig källa av diskussionsämnen som öppnar sig i de båda delarna. Dessutom var det just den insikten jag fick för ett år sedan, en bild i mitt huvud om hur de båda samverkar och hur viktigt det är att ha båda med sig, både för dig, men också i organisationer. Det är den bilden som lett mig hit, det är den som triggade mig att vilja göra världen och mig själv lyckligare! 🙂

Skulle du gilla det här inlägget, eller happycato.se? Om du skulle vilja det och känna att det fyller ett syfte för dig, gilla eller dela det här på Facebook eller Instagram! 😀

Vi ses i en lyckligare och gladare morgondag!

Happy Cato