Upplevd utveckling steg till lycka

I förra inlägget pratade vi om att den absoluta grundförutsättningen för att kunna bli lycklig är att ha upplevd kontroll över sitt liv. Du måste sitta i förarsätet i ditt eget liv, annars har du ingen möjlighet att bli lycklig på sikt. Idag ska vi diskutera steg två på lyckotrappan, att du måste också känna att du upplever utveckling i ditt liv.

Har du någonsin träffat någon som tycker det var bättre förr? Att nymodigheter är något som bara är ett besvär? Jag tror att de flesta har träffat någon sådan, eller du är kanske en sådan person själv. Min erfarenhet säger att de sällan är speciellt lyckliga. För världen har genom alla tider utvecklats, och de sista 100 åren har det gått snabbare än tidigare. Försöker du då hålla kvar i allt som varit, i en sorts romantisk syn av dåtiden, så kommer du aldrig att bli lycklig.

Stänga gränser eller lukta på exets gamla tröjor?

Det här fenomenet finns på flera olika nivåer. Det kan vara att du blivit lämnad av din kille och du ligger hemma, snyftandes med hans kvarglömda träningströja, med tanken om att skulle han bara komma tillbaka så skulle du bli lycklig igen. Eller om vi ser på hur världen ser ut idag, där många pratar om stängda gränser, mer nationalism och på många sätt gå tillbaka till ett synsätt vi hade för länge sen. Den världen kommer aldrig göra oss lyckliga, att sträva efter att stänga gränser, skydda det man har eller gå tillbaka till en svunnen tid är garanterade vägar för att skapa olycka på en monumental nivå. Den här typen av strategier är vanliga när vi känner att vi inte har upplevd kontroll och desperat vill få tillbaka kontrollen. Då tar vi beslut som på kort sikt tar tillbaka kontrollen, men som på lång sikt får katastrofala följder. Vill du läsa mer om de tankarna kan du läsa mitt inlägg om BREXIT här.

Om saker var exakt likadana som de var igår? Om du gjorde exakt samma saker varje dag? Tänkte exakt samma tankar? Hur roligt skulle livet vara då? Antagligen skulle det vara fruktansvärt tråkigt. Du skulle ha fullständig kontroll, men du skulle inte vara lycklig.

Dags att köra bilen

Vi går tillbaka till metaforen att ditt liv är en bil. I förra inlägget fick du fundera på var i bilen du satt. Har du inte läst det rekommenderar jag att göra det här, innan du läser vidare. Idag förutsätter jag nämligen att du sitter i förarsätet i din egen bil. Fast det räcker ju inte med att bara sitta i förarsätet, eller hur? Du behöver ta dig någonstans också. Det blir ju skittråkigt att sitta där och glo på samma sak år efter år. Så du måste känna att du utvecklas, att du förflyttar bilen någonstans.

Här kan det se olika ut för olika personer. För vissa är det viktigt att bara börja rulla och komma i rörelse. Andra behöver planera först vart de vill ta vägen. Till en början handlar det om att börja förflytta bilen, att utvecklas som människa. I slutändan behöver vi ställa in GPS:en, att köra planlöst är sällan ett bra sätt i långa loppet. Du behöver sätta upp någon typ av mål inom de områden du vill utvecklas. Hur specifika du vill ha dem är lite upp till dig! Det beror lite på hur lång resan är. Skall du åka ut på en lång resa (ett långsiktigt mål) så räcker det kanske med att ställa in den på New York. Skall du ut på en kort resa (ett kortsiktigt mål) behöver du vara mer specifik. Åbrovägen 23 i Bromölla och du är framme om åtta minuter är ganska exakt. Precis som att gå ner fem kilo i vikt på sex veckor är specifikt. Hur vi sätter bra mål kommer jag skriva mer om i framtiden.

Så nu sitter du i förarsätet i ditt eget liv och du inser att du inte bara kan sitta där och glo, du behöver köra också. Hur väl du hanterar din gps, ratten och pedalerna kommer avgöra hur bra din utveckling blir. Vi behöver träna oss på de sakerna också, men det gör vi bäst genom att köra och efterhand utvärdera vad du kan göra bättre.

Sno Formel 1-förarnas recept

Vi kan också inspireras av andra, vilka runtomkring dig verkar vara duktiga på att styra sitt liv i rätt riktning? Har du förebilder i världen som verkar duktiga på det? Vad gör de för saker som fungerar? Sno vad andra gör, testa om det funkar för dig och använd det du gillar! Jag kan garantera dig att ingenting som jag gör i mitt liv har jag kommit på själv, jag har inspirerats och snott det från människor som jag tycker verkar ha koll. Sedan har jag hittat en unik mix som fungerar för mig. Den mixen ändras hela tiden, för jag hittar ständigt nya saker att plocka in och andra att plocka bort.

Och du, ett av mina favorituttryck är serendipitet. Det betyder att när du kör längs vägen inte fullständigt fokusera på din gps, ibland kan det finnas roliga avstickare från vägen som tar dig till ännu mer fantastiska platser. Serendipitet är förmågan att se de häftiga möjligheter som dyker upp längs vägen. Så titta upp från vägen och dina mål ibland, det kan finnas bättre vägar att ta!

Ta kontroll över ditt liv och fokusera på att utvecklas som människa. Där har du de två grundstenarna till lyckan. Så fundera på idag, vilka områden vill du utvecklas inom? Vad har du för mål på kort sikt? Vad har du för mål på lång sikt? Hur bra är du på att gasa, bromsa och styra i ditt eget liv? Hur kan du bli bättre?

Nästa steg på lyckoskalan är att fylla bilen med de som du vill ha med dig på resan, och i vilka andra bilar vill du finnas med i? Fast det tar vi i nästa inlägg! Ut och kör nu!

Vi ses i en lyckligare och gladare morgondag!

Happy Cato