Materiell lycka

Jag vet inte i hur många inlägg jag har skrivit att pengar och materialism inte har någon större påverkan på vår långsiktiga lycka. Det har det inte, men när jag vaknade i morse efter en god natts sömn insåg jag att det finns några materiella ting som faktiskt borde kunna bidra till ett lyckligare liv. Jag har absolut ingen forskning bakom dagens inlägg på att de här tre sakerna kan öka lyckan, utan det är helt baserat på mitt eget förnuft.

1: En riktigt bra säng

Om vi ser på vårt hem och alla saker vi har i det, finns det en sak vi antagligen använder mer än något annat och det är sängen. Visst, det finns de som sitter i soffan 16 timmar per dygn och naturligtvis långbajsarna, men man får vara riktigt risig i kistan för att slå sovtiden. I de allra flesta fall är sängen den mest använda möbeln vi har och vi spenderar en tredjedel av våra liv i den. Och bra sömn är viktigt inte bara för lyckan, utan för all hälsa. Jag läste Björn Hedensjös -En perfekt natt: varför du sover och hur du gör det bättre för något år sedan och den är fullmatad med bra studier och tips om att förbättra sömnen.

En riktigt bra säng är olika för olika personer. Jag som är lång och tung behöver en rätt hård madrass. Det är inte samma för dig som är kort och lätt. Köper man en ny säng idag bör försäljarna ha hyfsad koll på vilken madrass som passar dig. Jag köpte min på IKEA och fick hjälp av personalen att välja ut madrasserna. Och jag måste säga, att jag sover sjukt bra i den. Jag har aldrig tidigare haft en madrass som varit anpassad efter mina behov. Jag har tänkt säng som säng och tagit första bästa. Vilket lett till att jag inte känt mig utvilad när jag vaknar och det tror jag också påverkat mitt mående. Idag inser jag hur extremt viktig sömnen är för mitt välmående och sängen är extremt viktig för sömnen.

Ska du investera dina pengar i någonting, investera i en bra säng eller framförallt bra madrasser, täcken och kuddar. Sedan finns det hundra andra faktorer som också hjälper oss att sova bra, men sängen är grunden. Vill du veta mer rekommenderar jag ett inköp av Björns bok. Björn har för övrigt en relativt nystartad podd med Lina Thomsgård som heter Dumma Människor. Det är min absoluta favoritpodd just nu och är du intresserad av mänskligt beteende ska du absolut leta upp den!

 

2: Hobbyutrustning

Om du har en hobby som du tycker är riktigt kul, som får dig att uppleva flow, se då till att investera dina pengar i hobbyn. Min storasyster håller på mycket med keramik. Jag har sällan sett någon så passionerad (och talangfull) för något som henne inom keramiken. I hennes hobby behövs det en del saker för att det ska bli bra, inklusive en ugn för att kunna bränna keramiken i. I början löste hon det genom att kunna bränna på skolan hon studerade, men det var ju allmänt bökigt att förflytta saker från hem till skola som skulle brännas. Vilket lätt förtar lite av glädjen, det blir lite jobbigare än nödvändigt att göra det man älskar. Så hon investerade i en egen ugn.

stolthetDet är ingen som missat att jag är golfare. Golfen är extremt materialfixerad, ibland till överdrift, men den har betydelse. Speciellt, som med sängen, om du inte har saker som är hyfsat anpassade efter dig. Jag gick i många år med två wedgar i bagen. Den ena hade jag vunnit och den andra hade jag hittat billigt på någon outlet. Bra märke, men de var helt oanpassade efter mitt spel. Jag lärde mig att hantera dem dugligt, men inte mer. Wedgarna var min stora svaghet i spelet. Fram till i somras då jag tillsammans med vår tränare provade ut tre nya wedgar som var mer anpassade efter mig. Plötsligt, pang, pang, pang. Jag började limma upp bollen vid pinnen och skjuta bra resultat som en följd av det. Spelet blev roligare för jag kände att jag upplevde kontroll i mina slag. Vilket är den stora njutningen i golfen om du frågar mig.

Jag är ingen materialspelare i övrigt. Mina järnklubbor är 14 år gamla och min putter köpte jag för 10 år sedan på Tradera för 20 kronor. De börjar bli dags att byta ut och kanske kan det ge mig ytterligare kontroll över mitt spel. Och göra det ännu lite roligare.

De flesta hobbies och fritidsintressen har möjligheten att göra en billig variant och en dyrare variant. Det är inte alls säkert att de som spenderar mycket pengar på utrustning blir ett dugg lyckligare av det. Jag ser ju golfare som investerar tusentals kronor varje år på grejer, men de blir inte ett dugg bättre golfare. Jag kan inte svara på om de blir lyckligare av att investera i utrustningen. Det blir de nog kortsiktigt, men när det sedan inte ger resultat borde det försvinna igen. Däremot behöver vi tänka igenom, finns det något i mitt intresse som skulle kunna ha en direkt effekt på min glädjenivå när jag utnyttjar det? En bättre mus för att spela Counter-Strike, ett par löparskor som är anpassade efter dina fötter eller ett växthus för att förlänga din trädgårdsodling. Genomtänkta beslut som ökar din njutningsnivå helt enkelt.

 

3: Böcker

Böcker är inte lika fysiska som de var tidigare. Idag finns det både ljudböcker och e-böcker som tar en allt större del av marknaden. Fast böcker lyckaoavsett vilken form de tar kan de bidra till vår lycka. Jag brukar säga att upplevd utveckling är steg två på lyckotrappan. Vi behöver utvecklas och böcker hjälper oss med det. Björn Hedensjös bok om sömn hjälpte mig i min utveckling. Det har hundratals andra böcker med gjort, från Pompe badar i en å till Don Quijote. Böcker får oss inte bara att utvecklas, den kan ge liv till vår fantasi, skapa empati för en fiktiv karaktär i en bok och ingjuta mod i oss. Böcker ger oss både en stunds verklighetsflykt, men ger också verktyg för verkligheten.

Jag upplever att läsandet är på väg tillbaka, speciellt genom ljudböckerna. Vi söker oss tillbaka till lugnet och i det finns böckerna. Den ostörda stunden, återhämtningen från ett i övrigt hektiskt liv. Det gillar jag. För jag tror innerligt att läsandet är en hjälp till ett lyckligare liv.

Det var tre materiella ting som jag tror kan bidra positivt till din lycka. Det finns säkerligen ett antal fler, men de får vi återkomma till. Min fulla övertygelse är dock, att om du har tak över huvudet och mat att äta, då är en bra säng det viktigaste att investera i…

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

Happy Cato