Vill du ha ett riktigt bra tips för att bli olycklig och må dåligt? Prioritera alla andra före dig själv! Det är nog ett av de effektivaste och mest välbeprövade sätten att köra slut på sitt välmående.

Alla ni som har flugit har hört servicepersonalens säkerhetsinstruktioner innan flygningen: -Vid tryckluftsfall i kabinen kommer syrgasmasken ramla ner. Sätt på dig din egen först, innan du hjälper den som sitter bredvid dig.

Det finns inget klockrenare exempel än detta. Om du sitter på det flygplanet och sätter på ditt barn sin syrgasmask först, för att sedan tuppa av innan du har fått på din. Då är du till absolut ingen nytta för ditt barn i en stund där de behöver dig.

Sätter du på dig din egen mask först kan ditt barn tuppa av, men det kommer kvickna till så fort du satt på deras mask. Kortsiktigt kan det kännas egoistiskt och läskigt, men långsiktigt är det avgörande för er båda.

Jag hör gång på gång berättelser av personer som sätter allt och alla före sig själva. Den stora majoriteten är kvinnor. Många är föräldrar, men det är också många som inte är det. Och det gör mig så jäkla ledsen varje gång att höra att människor sätter sig själva sist. För om jag ständigt prioriterar allt och alla, istället för mig själv, då kommer jag för eller senare tuppa av (dvs. bränna ut mig, må dåligt eller bli sjuk i någon form). Och hur kan du då göra din omvärld bättre? Finns det något barn som blir lyckligare av en utbränd förälder? Eller kan vi hålla med om att en lycklig förälder antagligen skapar bättre förutsättningar för ett lyckligt barn?

De flesta av oss har relationer, barn, ett arbete att gå till och en massa andra sammanhang där vi måste förhålla oss till vår omgivning. Där vi kanske ibland behöver kompromissa. Där vi ibland behöver prioritera bort oss själva. Fast det är inte det som är problemet. Problemet är alla som prioriterar ner sig själva i alla sammanhang. Som alltid låter barnen gå före. Som låter sin partner bestämma. Som jobbar över för ingen annan ska behöva göra det.

Prioritera ditt eget välmående över allting annat i hela världen. Jag kan nästan garantera att du på sikt kommer bli en bättre förälder, en bättre medarbetare och en bättre partner. Med ett stort MEN. För det riskerar att vara så, att du har vant din omvärld att du alltid kommer sist i prioriteringen. Och då behöver du antingen få deras acceptans eller byta ut din omvärld (fast inte dina barn förstås, de kommer gilla dig för att du är en lyckligare förälder :D).

Så ta på din egen syrgasmask först, prioritera ditt eget välmående före andras. Det är enda sättet att långsiktigt kunna skapa en bättre och hållbar värld för dig själv!

Vi ses i en lyckligare och gladare morgondag!

Happy Cato