Ideellt arbete gör dig lyckligare

London School of Economics kom för några år sedan ut med en forskningsrapport där de undersökte hur ideellt arbete påverkade vår lycka. Resultaten av den rapporten visade att ju mer ideellt arbete vi gjorde, desto lyckligare var vi. Oddsen att vara ”mycket lycklig” ökade med 7 % för de som arbetade ideellt någon gång i månaden, jämfört med de som inte arbetade ideellt alls. I en annan studie visade det sig att 16 % var mycket lyckliga av de som engagerade sig ideellt varje vecka. Det motsvarar ungefär samma ökning som om du hade 180 000 SEK i lön till 700 000-900 000 SEK i lön.

Varför är det så? Jo, du får fler vänner och kontakter. Du utvecklar dina sociala och relationella färdigheter. Du får också möjlighet att hjälpa andra eller göra något som är större än dig själv. Du får känslan av att du gör något meningsfullt och stort. En av de viktigaste faktorerna för lycka. Ofta engagerar vi oss dessutom i något som vi tycker är kul, det skapar ju glädje i sig.

Förutom att du blir lyckligare av att engagera dig ideellt så finns det andra fördelar med att engagera dig ideellt. Du får som sagt ett ökat kontaktnät, vilket kan leda till nya jobbmöjligheter. Det finns forskning som visar att personer som är engagerade i en förening har större chans att lyckas på arbetsmarknaden. Det beror i främsta hand på att du får ett större nätverk och det är ofta kontakter som leder oss till jobben. Ideellt arbete ser dessutom väldigt bra ut på ditt CV, arbetsgivare gillar människor som engagerar sig. Genom ditt engagemang så kan du som är singel också öka dina chanser att träffa ditt livs kärlek. Helt enkelt för att du träffar fler människor och om du engagerat dig i något du brinner för så utstrålar du antagligen större självförtroende, samt att den du träffar delar samma intresse och eventuellt också värdegrund. Och en bra relation gör oss också lyckligare, så det finns alltså potentiellt positiva bieffekter genom ideellt arbete.

Idag sjunker det ideella engagemanget i Sverige, lyckonivåerna går också nedåt. Kanske det har ett samband. Vi skyller på att vi inte har tid, men vad är egentligen viktigt i livet? Är inte en av de säkraste vägarna till lycka värt att testa? Fundera en stund på det, kan du verkligen välja bort potentiell lycka och chansen att hjälpa andra? Nej, tänkte väl det.

Vad du engagerar dig i får jag lämna upp till dig. Det beror helt på vad du känner passion och engagemang för. Vissa engagerar sig som tränare i fotbollsklubben, sätter sig i styrelsen för Röda korset eller gör insatser för Djurens rätt. Det finns en miljon sätt att engagera sig ideellt, du kan inte göra allt, men du kan göra något! Och det bästa är att den som får störst glädje av det är du själv!

Vi ses i en lyckligare och gladare morgondag!

Happy Cato