Jag har de senaste veckorna förkovrat mig i ämnet introduktion på arbetsplatsen. I den utbildning som jag är med och håller kring arbetsplatsambassadörskap är en halvdag vikt åt hur vi kan bli bättre på att introducera nya. Det visar sig att det är viktigare än vad jag själv trott.

Det finns en undersökning från Wynhurst Group som visar att en bra introduktion ökar sannolikheten med 58 % att personen jobbar kvar efter tre år. En bra introduktion har också många andra fördelar:

  • Upplever sig välkomna och uppskattade
  • Upplever sig accepterade av kollegor
  • Upplever sig mindre oroliga över att vara ny
  • Upplever sig bättre förberedda för sitt uppdrag
  • Upplever att de förstår sina arbetsuppgifter och vilka förväntningar som finns på ett bättre sätt
  • Upplever att de snabbare blir produktiva i sitt arbete
  • Upplever mindre missförstånd kring ”oskrivna” regler
  • De som fått en planerad introduktion är överlag mer nöjd med sitt arbete
  • De som fått en planerad introduktion upplever större möjlighet till upplevd kontroll och utveckling i arbetet
JOBBET ÄR DITT -EN PRAKTISK JOBBSÖKARGUIDE

En bra introduktion börjar redan vid annonseringen. Vi behöver ge en tydlig och klar bild av vad jobbet innebär redan från början. Arbetet och arbetsplatsen måste också visa en öppen bild på anställningsintervjuerna. För anställer ni en person som kommer in med fel förväntningar på arbetet, kommer ni med stor sannolikhet behöva anställa en ny person inom kort igen.

Vi behöver också jobba med tiden innan anställningen börjar, hur det ser ut första dagen och dagarna, samt även tänka igenom introduktionen långsiktigt. För det visar sig att en längre introduktion ökar både sannolikheten att personal stannar, men också att de är nöjdare med sitt arbete.

En bra introduktion är nödvändig i dagens arbetsliv. Den behöver vara effektiv, men ändå tillräckligt omfattande för att den nyanställde ska få de verktyg och kunskaper den behöver. Den nyanställde behöver också känna sig som en del av gemenskapen och känna sig som en del av företagskulturen.

Jag tänker att en bra introduktion också bottnar i just företagskulturen. Har vi en företagskultur som är bra och utvecklande för medarbetarna, då är jag övertygad om att vi också värnar om våra nyanställda. Samtidigt som en bra introduktion också kan vara en del av att utveckla företagskulturen. Börjar vi göra rätt saker i introduktionen, får vi in rätt personal och personal som trivs bättre. Det i sin tur kan smitta av sig på övriga företaget.

Lycklig personal

Ingen företagskultur är den andra lik. Ingen introduktion blir lyckad av att bara kopiera ett koncept rakt av. Varje introduktion är unik i sig, även om vi kan ha generella riktlinjer att utgå ifrån. vill ni bli utveckla er företagskultur eller förbättra hur ni introducerar nya medarbetare in i organisationen? Då tycker jag att ni kan kontakta mig, så hjälper jag er med det!

Om inte annat har ni förhoppningsvis förstått att en bra start på arbetsplatsen har många vinster för både er och för den som anställs! Se till att göra jobbet rätt från början!

Vi ses i en lyckligare och gladare morgondag!

Happy Cato