byta jobb

Den här rubriken läste jag i semestertider i Dagens Industri för flera år sedan. En tidning jag inte längre läser, så måste vara ett antal år sedan. 🙂 Det var en annons för något, minns inte vad, men meningen sitter fortfarande fastklistrad i mitt medvetande. Den är otroligt relevant. För i alla organisationer som inte tar hand om sin personal på bästa sätt, som inte skapar kontroll, mening, samhörighet och utveckling för sina anställda, sitter de bästa just nu och funderar på om de inte hade gjort större nytta någon annanstans.

Det är inte alls säkert att de skulle få det bättre på ett annat jobb. Det kan likaväl bli sämre, fast det kvittar för dig som jobbar som chef i den organisation de är just nu. För byter din bästa personal jobb för att du inte levererar det din personal behöver, då kvittar det att det inte är bättre på nästa ställe. De är redan förlorade. Och det kommer kosta dig massor av pengar att ersätta dem. Insatsen för att behålla dem från första början är mycket, mycket lägre. Det krävs oftast bara några enkla insatser och hjälp på vägen. På samma sätt som det är mycket billigare att jobba med friskvårdsinsatser än rehabiliteringsinsatser. Ändå är det alltför många som inte jobbar förebyggande, som får sin personal att må excellent. Som får sin personal att vilja stanna, trots att det är väldigt mycket billigare.

Kvar sitter du med de som slutat bry sig. De som går till jobbet för att inte göra mer än vad nöden kräver och ibland inte ens det. De engagerade tar alltid ansvar för sitt eget liv. Det är därför de är engagerade, de tar kontroll över sitt eget öde och sin utveckling. Grundförutsättningar för lycka. Vilket gör att de söker sig vidare. Då har du som chef att välja på en arbetsstyrka med oengagerade medarbetare och hög personalomsättning bland de engagerade. Eller så börjar du göra saker rätt och skapar en engagerad arbetsplats rakt igenom, genom att göra rätt saker. Med låg personalomsättning och högre effektivitet som resultat. Det här är egentligen så oerhört basalt, ändå verkar det vara väldigt svårt.

Det här är sådana saker jag funderar över i värmen. Bättre och mer engagerade arbetsplatser är sådant jag kan hjälpa till och bidra med. För alla förtjänar att må bra på sitt jobb och ditt liv som chef blir mycket lättare! Äger du dessutom företaget lär du tjäna mer pengar på kuppen! Inte helt fel, även om pengarna inte gör dig mycket lyckligare. 🙂

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

Happy Cato

PS. Och ni som är en av de engagerade och behöver hjälp på vägen till nytt jobb, köp JOBBET ÄR DITT! 😉 DS.