Stunder av lycka

Är lyckligt sex detsamma som att få orgasm? Är det vad vi vill uppnå, eller finns det andra aspekter av lycka i mötet mellan två kroppar (eller fler om man nu gillar sånt… 🙂 )?

Orgasmen, åtminstone den manliga, är rockstjärnelycka. Kanske en av de skönaste formerna av den, men den är över på några sekunder för de allra flesta. Vilket gör att mannen (efter lite omladdning) vill uppleva det igen.

Den kvinnliga är lite mer kryptisk… 🙂 Dels behöver den inte vara över på några sekunder, dels finns det studier som visar att den också är kopplad till kärlek. Man har sett att orgasmen frigör oxytocin som också är känt som ”kärlekshormonet”. Kvinnans känslor stärks alltså av orgasmen.

Så redan där kan vi se att orgasmen är en större del av lycka än bara rockstjärnelycka. Åtminstone för kvinnor. Den ökar känslan av samhörighet, samtidigt som den ger lite rockstjärnekänsla.

Min egen upplevelse är också att det här går vidare till en annan nivå. Den kvinnliga orgasmen känns i större utsträckning kopplad till känslor. Om man har sex med någon man älskar och är trygg i det, då ökar också sannolikheten för orgasm. De flesta män tycks inte behöva den kopplingen för att nå klimax. Det här är kraftigt generaliserat, men jag tror att det finns en viss grad av sanning i det.

Det här leder oss in på en högre form av lycka, båda kopplade till flow och meningsfullhet. Om vi har sex med någon som vi älskar och är trygga med, då är det något annat. Det handlar inte längre om rockstjärnelycka. Det går knappt ens att definiera det som sex, även om det på ytan kan se likadant ut. Nej, det handlar om att älska och att visa kärlek på ett fysiskt sätt. Där meningsfullheten ligger i att ge och få kärlek. Att få bekräfta en annan människa i sin fulla naturlighet. Där vi gemensamt hamnar i flow. Där tid och rum försvinner.

Det avslutas förhoppningsvis i ett klimax, men det är bara grädden på moset. Det var stunden av total samhörighet, utan något tid och rum omkring som var behållningen. Känslan av att få ge kärlek och bidra till lycka för någon vi älskar. Det är något helt annat än sex. Och det går bara att uppleva för att förstå.

Jag hoppas att ni alla fått och får uppleva det. Att ni alla har fått känna skillnaden. Att ni försvunnit in i en annan dimension där tid och rum försvann för ett tag. Det är inget fel på ”bara” sex. I vissa stunder är det allt vi behöver, en skön kick. Ungefär som vi ibland behöver unna oss en bit choklad, bara för att det är gott. Så länge alla parter är med på att det är det vi söker. Fast vill vi verkligen uppnå en högre form av lycka, behöver vi ha tillit, ömsesidig kärlek och mod att vara i stunden med vår partner.

Det finns massor av mer saker att diskutera kring sex och lycka, men för idag får det vara nog. 🙂

Vi ses i en gladare och lyckligare morgondag!

Happy Cato